Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513286
Complexnummer
513285 - Algemene Begraafplaats Kleverlaan
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82808/107
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Haarlem G 4284
BY Kleverlaan 7 B, Haarlem

Omschrijving

Inleiding

HOOFDINGANG van de Algemene Begraafplaats Kleverlaan, ontstaan bij de uitbreiding uit 1916, toen de hoofdingang werd verplaatst van de Schoterweg naar de Kleverlaan.

Omschrijving

De hoofdingang bestaat uit vier pijlers, paarsgewijs geplaatst aan weerszijden van het begin van de oprijlaan. Tussen de pijlers bevinden zich in sober smeedwerk uitgevoerde draaihekken: dubbele ter afsluiting van de oprijlaan en enkele ter afsluiting van de doorgangen voor voetgangers aan weerszijden hiervan. De vier pijlers staan op kruisvormig grondplan en bestaan uit een basement in zandsteen en opgaand metselwerk in rode baksteen dat aan de bovenzijde door fries met kroonlijst wordt afgesloten. Ter bekroning heeft elke pijler een met festoenen omklede asurn die evenals het fries en de kroonlijst is uitgevoerd in zandsteen. Het dubbele draaihek dat de oprijlaan afsluit heeft aan de bovenzijde een spiegelboog. Daaronder bevindt zich het motief van een slang die zichzelf in de staart bijt als symbool voor de eeuwigheid. De draaihekken aan weerszijden daarvan zijn gedecoreerd met centraal geplaatste rozetten.

Waardering

Gaaf bewaarde hoofdingang van typologisch belang en als historisch functioneel-onderdeel van het complex van de Algemene Begraafplaats Kleverlaan.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513285. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1916
1916
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden