Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513292
Complexnummer
513285 - Algemene Begraafplaats Kleverlaan
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82812/153
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Haarlem G 4284
BY Kleverlaan 7 B, Haarlem

Omschrijving

Inleiding

In het oudste deel van de begraafplaats aan de zijde van de Schoterweg staande GRAFMONUMENT ter ere van de 19de-eeuwse Nederlandse architect C. Outshoorn (1810-1875). Dit monument, waarvan het medaillon werd ontworpen door de beeldhouwer E. Lacomblé, werd in 1876, een jaar na de dood van de architect, geschonken door diens vrienden.

Omschrijving

Het uit harde en zachtere natuursteen samengestelde monument bestaat uit een tempelvorm op vier zuilen op een aan twee zijden getrapte sokkel. Centraal in het monument bevindt zich een blokvormige marmeren kern waarop een medaillon met het profiel van de architect is aangebracht. Het monument bevat diverse opschriften waaronder naam en levensjaren van de overledene: C. OUTSHOORN 1810-1875.

Waardering

Het gaaf bewaarde grafmonument ter ere van C. Outshoorn is van belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt, alsook van belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex van de Algemene Begraafplaats Kleverlaan.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513285. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1876
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing