Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513294
Complexnummer
513285 - Algemene Begraafplaats Kleverlaan
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82812/138
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Haarlem G 4284
BY Kleverlaan 7 B, Haarlem

Omschrijving

Inleiding

Op een schiereiland gelegen en als onderdeel van de oudste aanleg rond 1830 tot stand gekomen kleine JOODSE BEGRAAFPLAATS met eenvoudig centraal bouwwerk, dat waarschijnlijk door J.D. Zocher jr. werd ontworpen.

Omschrijving

De begraafplaats bevat een klein bouwwerk (metaarhuis?) te midden van enkele evenwijdige rijen verticale graftekens die staan opgesteld in noord-zuidelijke richting. Het kleine verdiepingloze en vensterloze bouwwerk is geplaatst op rechthoekig grondplan en wordt afgesloten door een flauw hellend zadeldak gedekt met mastiek. Het muurwerk, dat bestaat uit met cement aangestreken baksteen, wordt geleed door een omgaande cordonlijst. In de voorgevel bevindt zich een grote getoogde ingang met een uit verticale delen samengestelde dubbele deur. De aanzet van de toog valt samen met de hoogte van de genoemde cordonlijst.

De in hardsteen en marmer uitgevoerde verticale graftekens zijn overwegend van een eenvoudige rechthoekige vorm en bevatten merendeels opschriften in het Hebreeuws die aan de oostzijde zijn aangebracht.

Waardering

Gaaf bewaard gebleven Joodse begraafplaats met bijbehorende onderdelen van belang uit cultuurhistorisch oogpunt alsook als historisch-functioneel onderdeel van het complex van de Algemene Begraafplaats Kleverlaan.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513285. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats Joodse begraafplaats

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1830
1830
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing