513285 - Algemene Begraafplaats Kleverlaan
Haarlem G 4284
BY Kleverlaan 7B, Haarlem

Omschrijving

Naar ontwerp van J.D. Zocher (1828), L.P. Zocher (1887) en L.A. Springer (1916) gerealiseerde PARKAANLEG van de Algemene begraafplaats Kleverlaan. De oudste onderdelen liggen op een voormalige geest tussen Schoterweg en Achterweg en kenmerken zich door een landschappelijke aanleg met aangebrachte niveauverschillen, boomgroepen, slingerende paden en diepliggende onregelmatig gevormde waterpartijen waarlangs de liggende en staande graftekens staan opgesteld. Het deel van 1828 is reliëfrijker en onregelmatiger van karakter dan de uitbreiding van 1887. Een opmerkelijk onderdeel wordt hier gevormd door een open plek in de vorm van een gazon aan de rand waarvan zich de houten kapel bevindt. De uitbreiding van Springer toont nauwelijks reliëf. Het geometrische ontwerp kenmerkt zich door een rechte, aan weerszijden met bomen beplante oprijlaan vanaf de ingang aan de Kleverlaan (zuid-noord), met aan de westzijde hiervan een laan in de vorm van een halve cirkel. Deze halve cirkel wordt weer gehalveerd door een van oost naar west lopende laan die bij de oprijlaan in een rotonde samenkomt. Doordat de oprijlaan direct ten westen van het oudste onderdeel van de begraafplaats loopt, vormt de rotonde een centraal punt op de overgang van de landschappelijke naar de geometrische aanleg.

Waardering

Harmonisch samengaande landschappelijke en geometrische parkaanleg met bijbehorende graftekens, padenstelsels, groenvoorziening en waterpartijen van belang uit het oogpunt van funeraire ontwikkeling en als element uit de geschiedenis van de tuinarchitectuur, voorts van belang als historisch-functioneel en structurerend onderdeel van het complex van de Algemene Begraafplaats Kleverlaan.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaats