Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513316
Complexnummer
513312 - Koepelgevangenis Haarlem
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82735/128
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Haarlem E 7444
Harmenjansweg 6, 2031 WK te Haarlem

Omschrijving

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan in overgangsarchitectuur gebouwde ADJUNCT-DIRECTEURSWONING bestaande uit twee bouwlagen en kapverdieping onder zadeldak met zwarte Hollandse pan. Het zadeldak is overstekend en aan de voorzijde (Z-W) in de top en aan de bases van de windveren voorzien van verticaal sierbeschot dat aan de bases van de windveren rust op drie houten consoles waarvan er twee paarsgewijs zijn geplaatst. De gootlijsten aan beide lange zijden rusten ook op paarsgewijs geplaatste houten consoles. Het muurwerk is boven een hardstenen plint opgetrokken in rode baksteen die de hardstenen onderdorpels van de vensters ter decoratie als bloktand verbindt. Deze bloktand bevindt zich steeds tussen banddecoratie in rode verblendsteen. Deze verblendsteen is ook verwerkt in de ontlastingsbogen die een zandstenen sluitsteen hebben. De spaarvelden onder de ontlastingsbogen bestaan uit een zandstenen plaat.

Zowel de korte kopgevels als de lange zijgevel aan de noodwestzijde hebben twee vensterassen met zesruits-schuifvensters. De noordelijke zijgevel heeft naast de aansluiting van de overdekte passage twee kleine vensteropeningen boven elkaar met daarin vaste ramen. In de beide geveltoppen bevinden zich getoogde zesruits vensters met naar binnen klapbaar bovenraam.

Waardering

De uit 1899-1901 daterende adjunct-directeurswoning is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van het Haarlemse gevangeniscomplex, waarbinnen het als beeldbepalend onderdeel van de bebouwing aan de pleinzijde ook een belangrijke ensemblewaarde vertegenwoordigt.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513312. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Direkteurswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1899
1901
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Overgangsarchitectuur
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Metzelaar, W.C. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur