513312 - Koepelgevangenis Haarlem
Haarlem E 5908
Harmenjansweg 20, 2031 WK te Haarlem
Harmenjansweg 22, 2031 WK te Haarlem
Harmenjansweg 24, 2031 WK te Haarlem
Harmenjansweg 26, 2031 WK te Haarlem

Omschrijving

In overgangsarchitectuur uitgevoerd bouwblok met tien BEWAARDERSWONINGEN ter hoogte van twee bouwlagen met overstekende langskap. De kap heeft een geprofileerde houten gootlijst en is gedekt met zwarte Hollandse pan. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen waarop zich ter hoogte van de verdiepingsvloeren eenvoudige muurankers bevinden. Horizontale banden in rode verblendsteen verbinden de hardstenen onderdorpels van parterre en verdieping en de eveneens in verblendsteen uitgevoerde ontlastingsbogen op de parterre. De woningen zijn steeds gespiegeld ten opzichte van elkaar geplaatst waardoor de voordeuren gekoppeld zijn. Elke woning bevat twee vensterassen die op de parterre bestaan uit een smalle voordeur en een groot venster. Op de verdieping bevindt zich boven de voordeur een smal vierruits venster met drieruits bovenlicht en boven het grote venster een dubbel vierruits venster met dubbel drieruits bovenlicht. Deze bovenlichten vallen ten dele onder de overstekende kap. Het grote venster was oorspronkelijk zesruits, maar is thans vervangen door een tweeruits exemplaar in aluminium. De voordeuren zijn net als de vensters op de parterre oorspronkelijk en bestaan uit verticale delen met zware smeedijzeren scharnieren.

Waardering

Het uit 1899-1901 daterende blok van tien bewaarderswoningen is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als oorspronkelijk onderdeel van het Haarlemse gevangeniscomplex.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok