Actualiteit gegevens: 23-11-2018

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513344
Complexnummer: 
513336 - Rosehaghe
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
16 november 1999
Kadaster deel/nr: 
16198/18
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Haarlem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Haarlem
X-Y coördinaat: 
102954 - 488860

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

GEMEENSCHAPSGEBOUW aan de westzijde van de Hoofmanstraat, bestaande uit een vergaderkamer met bovenwoning en een voormalige buurtzaal oorspronkelijk voorzien van hoge verticale vensters. Het gemeenschapsgebouw staat op rechthoekig grondplan, dat een hoek van negentig graden vormt met het grondplan van het aangebouwde woningblok aan Hoofmanstraat 6-10. De westelijke helft van de plattegrond bevat de minder opvallend gesitueerde voormalige buurtzaal die van de oostelijke helft wordt gescheiden door een vooruitspringende hoge schoorsteen. De oostelijke helft, met daarin de vergaderkamer met bovenwoning springt ten opzichte van de holronde rooilijn van de Hoofmanstraat sterk naar voren waardoor een geprononceerde stedenbouwkundige situering ontstaat. De architectuur van deze oostelijke helft, in feite de hoekpartij tussen buurtzaal en genoemd woningblok aan de Hoofmanstraat, beantwoordt aan de opvallende situering door een teruggeplaatste vierkante hoektoren met daarin de hoofdingang, trappenhuis en een rookkanaal, herkenbaar door de iets hoger opgemetselde opening. De overgang tussen de met vier bouwlagen overeenkomende torenhoogte en de in dit complex gangbare hoogte van twee bouwlagen, wordt gevormd door een derde bouwlaag die net als de toren is teruggeplaatst en deze aan de noord- en westzijde omsluit. De toren bevat drie smalle verticale vensters ter hoogte van de drie bovenste bouwlagen. De eerste opgang van de trap vanaf de ingang wordt verlicht door twee vierkante vierruits vensters waarvan er één halverwege de parterre en de eerste verdieping is geplaatst. Getuige het metselwerk in de blinde top (zuidzijde) van de toren is rekening gehouden met het plaatsen van een uurwerk (doch dit is niet uitgevoerd). De overluifelde ingang met de originele dubbele paneeldeuren, bevindt zich in een uitgebouwd volume waarboven een plat met gemetselde borstwering is gesitueerd. Dit plat is toegankelijk via een deur in het trappenhuis.

Naast de verticale elementen van de hoektoren en de genoemde schoorsteen tussen buurtzaal en vergaderzaal, wordt een derde verticaal element gevormd door een in het muurvlak gehouden schoorsteen die de gootlijst van de partij waarin zich de vergaderzaal bevindt in de zuidoostelijke hoek doorsnijdt. In de vergaderkamer een in groen geglazuurde baksteen uitgevoerde schouw.

Waardering

Zakelijk-Expressionistisch gemeenschapsgebouw met bovenwoning van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische en typologische waarde, tevens van belang wegens stedenbouwkundige en ensemblewaarde als beeldbepalend functioneel onderdeel van het woningbouwcomplex Rosehaghe, naar ontwerp van J.B. van Loghem.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHoofmanstraat122013 DRZijlweg-oost (20)Haarlem
NeeHoofmanstraat12A2013 DRZijlweg-oost (20)Haarlem
NeeHoofmanstraat12B2013 DRZijlweg-oost (20)Haarlem
NeeHoofmanstraat12C2013 DRZijlweg-oost (20)Haarlem

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieSport, recreatie, vereniging en horecaVergadering en verenigingGemeenschapshuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HAARLEMA5043

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeKubistisch Expressionismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19211922exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Loghem, J.B. van ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur