Haarlem A 3982
Merkmanstraat 2, 2013 EB te Haarlem
Merkmanstraat 22, 2013 EB te Haarlem
Merkmanstraat 24, 2013 EB te Haarlem
Merkmanstraat 26, 2013 EB te Haarlem
Merkmanstraat 28, 2013 EB te Haarlem

Omschrijving

Als onderdeel van het woningbouwcomplex Rosehaghe gebouwd WONINGBLOK bestaande uit veertien woningen aan de zuidzijde van de Merkmanstraat. Het symmetrische blok staat op langwerpig grondplan dat door naar voren en terugliggende volumes aan voor- en achterzijde levendig van vorm is.

Het blok bevat alleen op de hoeken twee vooruitspringende partijen met risalieten waarvan de gootlijst ononderbroken is. De terugliggende partij tussen de hoeken bevat vier risalieten met doorbroken gootlijst en verdiepingloze uitbouw.

Dit woningblok is identiek aan het tegenoverliggende woningblok aan de noordzijde van de Merkmanstraat. De gespiegelde hoekoplossing geeft de straat een besloten karakter.

Voor het overige heeft dit woningblok dezelfde kenmerken als genoemd bij de algemene complexbeschrijving

Waardering

Zakelijk-Expressionistisch woningblok van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische en typologische waarde, tevens van belang wegens stedenbouwkundige en ensemblewaarde als beeldbepalend functioneel onderdeel van het woningbouwcomplex Rosehaghe, naar ontwerp van J.B. van Loghem.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok

Loghem, J.B. van ; Noord-Holland