Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513355
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Atelier Bogtman
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
23 november 1999
Kadaster deel/nr: 
16217/16
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Haarlem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Haarlem
X-Y coördinaat: 
102738 - 487411

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In de stijl van de Amsterdamse School gebouwd BEDRIJFSPAND van het Atelier Bogtman, in 1917 gerealiseerd naar ontwerp van G.F. La Croix. Opdrachtgever was de Haarlemse glazenier W. Bogtman van het gelijknamige, landelijk bekende, glasatelier dat nog altijd in dit pand is gevestigd.

Omschrijving

Op vrijwel rechthoekig grondplan gebouwd bedrijfspand met twee bovenwoningen. Het pand bestaat uit drie bouwlagen onder plat dak. Het muurwerk van voor- en achtergevel is opgetrokken in rode baksteen, de noordelijk zijgevel is gepleisterd, de zuidelijke zijgevel is gepotdekseld (recent). De baksteen in de voorgevel is bij de diverse verspringingen in gekartelde vormen gemetseld. De reliëfrijke voorgevel (west) heeft een breedte van vijf ten opzichte van elkaar risalerende vensterassen van ongelijke breedte. De tweede en derde vensteras vanaf zuid, bevinden zich in een brede risaliet met ter hoogte van de verdieping twee houten erkers temidden van gepotdekseld beschot. Verticaal geplaatste smeedijzeren sierletters vormen tussen beide erkers de naam BOGTMAN. In materiaal en vorm identieke letters vormen onder de kroonlijst de woorden GEBRAND-GESCHILDERD-GLAS. De kroonlijst is van hout en gaat met de diverse verspringingen van de gevelvlakken mee. De achtergevel (oost) en de beide zijgevels zijn vlak, laatstgenoemde bovendien vrijwel geheel blind. Alleen in de gepotdekselde zuidgevel bevindt zich een klein venster. De achtergevel heeft zeven vensterassen van ongelijke breedte. De derde as vanaf het noorden bestaat uit een groot ongedeeld glasraam (thans in aluminium).

De vensters zijn alle van hout en bestaan uit meerdelige kozijnen met meerruits roedenverdeling. Op de parterre en verdieping van de voorgevel hebben de onderste ramen van de vensters geen roedenverdeling. De bovenramen van de vensters hebben naast de verticale roedenverdeling ook een diagonale roedenverdeling. Op de parterre bevinden zich drie ingangspartijen verdeeld over de buitenste twee vensterassen en de tweede as vanaf de linkerzijgevel (noord). De buitenste deuren ontsluiten de bovenwoningen, de derde deur is dubbel en ontsluit het atelier. De paneeldeuren met driehoekig glas-in-loodruitje zijn geplaatst in meerdelige kozijnen waarvan de smalle ramen ook weer zijn voorzien van een roedenverdeling. Onder de houten erkerpartij bevindt zich een gekoppelde reeks van zes vensters met verticale roeden in de bovenramen.

Op de noordelijke zijgevel bevindt zich een geschilderde naar beneden trapsgewijs aflopende gevelreclame waarop temidden van een geometrisch motief de woorden W. BOGTMAN en lager de onder elkaar geplaatste woorden GLAS IN LOOD staan.

Waardering

Uit 1917 daterend glazeniersatelier met bijbehorende bovenwoningen van Bogtman van algemeen belang uit architectuurhistorisch en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard stijlvoorbeeld van een Expressionistisch gedetailleerd bedrijfspand van een glazeniersbedrijf dat al vanaf de vroege 20ste eeuw landelijke bekendheid geniet.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaZuider Emmakade452012 KNKoninginnebuurt (40a)Haarlem
NeeZuider Emmakade45rood2012 KNKoninginnebuurt (40a)Haarlem

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWerk-woonhuisAtelierwoning

Glasblazerij

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HAARLEMI1828

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeAmsterdamse schoolinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19171917exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Lacroix, G.F. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur