Jansstraat 41, 2011 RT te Haarlem

Inleiding

In 1872 naar ontwerp van architect H.J. van den Brink gebouwde PASTORIE. De in eclectische trant gebouwde pastorie ligt aan de oostzijde van de Jansstraat en behoort bij de rooms-katholieke Sint Joseph-kerk (Jansstraat 43) die dateert uit 1841-1843.

Omschrijving

Op samengestelde plattegrond gebouwde pastorie bestaande uit een souterrain, bel-etage, eerste verdieping, tweede verdieping en mezzanino. Het pand wordt gedekt door een plat dak met, langs de west- en zuidgevel, een ver overstekende geprofileerde houten daklijst die wordt ondersteund door houten consoles.

De pastorie ligt aan de oost- en westzijde vrij. Aan de noordzijde sluit het pand aan op de bebouwing langs de Jansstraat. Aan de zuidzijde is de pastorie deels verbonden met de naastgelegen Maria-kapel en Sint Joseph-kerk.

De west- en zuidgevel van het pand, dat op een brede hardstenen plint staat, zijn opgetrokken in rode baksteen met horizontale sierbanden van gele baksteen. Tussen de bel-etage en verdieping bevindt zich een bepleisterde cordonlijst. Tussen de overige etages bevinden zich bakstenen cordonlijsten. Het muurwerk is voorts versierd met smeedijzeren siermuurankers.

De westgevel (voorzijde) van het pand is vier vensterassen breed. De in drie traveeën verdeelde zuidgevel bezit vijf vensterassen. De vensters op de bel-etage en twee verdiepingen bestaan uit houten zesruits schuifvensters. De vensters op de bel-etage zijn getoogd. De vensterbanken van de vensters zijn van natuursteen, terwijl in de strekken boven de vensters enkele stenen versierd zijn met pleisterwerk.

In de zuidgevel bevinden zich ter hoogte van het souterrain een aantal lage vensters die worden afgesloten met smeedijzeren roosters. De mezzanino-verdieping kent eveneens een aantal kleine, lage vensters.

De entree van het pand bevindt zich in de westgevel, in de tweede vensteras vanaf links. De entree ligt verdiept en bestaat uit een houten, met glas-in-lood werk versierde, voordeur met gietijzeren sierroosters en is bereikbaar door middel van een vijf treden tellende natuurstenen trap.

De oostgevel (achterzijde) en deels de noordgevel van het pand zijn bekleed met leistenen. De oostgevel bezit enkele zesruits houten schuifvensters en is aan de zuidzijde uitgebouwd met een anderhalve bouwlaag hoge aanbouw onder plat dak. Ter hoogte van de bel-etage bevindt zich over de oostgevel een, deels houten, serre onder plat dak. Deze serre heeft een breed houten balkon met een trap die naar de tuin leidt.

In de zuidgevel van het pand bevindt zich ter hoogte van de bel-etage, op de hoek met de westgevel, een gekleurde gevelsteen met daarop een burcht afgebeeld.

Het interieur van de pastorie is nog grotendeels oorspronkelijk en bestaat onder meer uit een met stucwerk plafonds gedecoreerde zaal, een aantal nog deels in oorspronkelijke staat verkerende privé-vertrekken en een ruim, deels marmeren, trappenhuis met marmeren gang.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en cultuurhistorische waarde, als zijnde een in 1872 in eclectische trant gebouwde pastorie behorende bij de naastgelegen rooms-katholieke Sint Joseph-kerk. Tevens is het pand van belang vanwege het robuuste hoofdvolume en de beeldbepalende ligging langs de Jansstraat.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Brink, H.J. van den ; Noord-Holland