Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513400
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Tweede Volksbadhuis
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
23 november 1999
Kadaster deel/nr: 
16217/17
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Haarlem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Haarlem
X-Y coördinaat: 
103030 - 488261

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1903 naar ontwerp van de architect S. Roog gebouwd voormalig BADHUIS. Dit tweede volksbadhuis van Haarlem deed dienst als badhuis voor de bevolking van de Leidsebuurt, een arbeidersbuurt die zich vanaf 1876 aan de westrand van Haarlem ontwikkelde. Het badhuis ligt in het oostelijk deel van de Leidsebuurt, aan de westrand van het Leidseplein. Tot 1979 heeft het badhuis als zodanig dienst gedaan. Maar door renovatie en stadsvernieuwing van deze wijk in de jaren '70, voorzag het badhuis niet langer in een behoefte. In de jaren na 1979 werd het badhuis qua interieur verbouwd en heeft het sindsdien een sociaal-culturele functie in de wijk.

Het pand heeft in het exterieur invloeden van de overgangsarchitectuur.

Omschrijving

Voormalig badhuis bestaande uit verschillende bouwvolumes op een symmetrisch, samengesteld grondplan. Aan de westzijde bevindt zich een één bouwlaag hoog grotendeels rechthoekig volume met twee afgeschuinde zijden. In dit deel van het pand, dat wordt gedekt door een schilddak, bevonden zich voorheen de douche- en badcabines. Ten oosten van dit lage bouwdeel bevindt zich een vrijwel vierkant bouwvolume, bevattende de entree en de voormalige beheerderswoning, van twee bouwlagen hoog onder, deels laag doorlopend, zadeldak. In het midden van dit zadeldak bevindt zich een vierkante uitbouw onder tentdak. Op de top van dit tentdak staat een ijzeren windvaan.

De oostzijde van het vrijwel vierkante twee bouwlagen hoge bouwvolume wordt afgesloten door twee vierkante torenachtige volumes onder tentdak. De daken zijn grotendeels bekleed met rode Hollandse pannen. Het pand is opgetrokken in roze baksteen op een hoge plint van grijze baksteen. De gevels zijn versierd met detailleringen in gele baksteen. Het vrijwel vierkante, twee bouwlagen hoge volume kent een aantal cordonlijsten bekleed met gele tegeltjes. Langs een deel van de dakranden bevindt zich een brede sierband bestaande uit gele baksteen en gecementeerde baksteen. De enigszins overstekende dakranden worden ondersteund door groen geverfde houten consoles. Boven het merendeel van de vensters bevindt zich in de spaarvelden een mozaïek van gele en blauwe tegeltjes.

De entree van het voormalige badhuis bevindt zich in de oostgevel van het twee bouwlagen hoge bouwvolume. De entree, bestaande uit onder meer een tweetal houten deuren met bovenlichten, wordt bekroond door een deels betegeld en deels bepleisterd spaarveld, met in de bepleistering gegraveerd: "2E VOLKSBADHUIS".

De vensters in het voormalige badhuis zijn alle van hout. Een deel van de vensters is vast, een deel is draaiend. De grotendeels bepleisterde vierkante uitbouw op het twee bouwlagen hoge bouwvolume, bezit aan twee zijden een vensterreeks van een drietal vaste houten vensters.

Het interieur van het pand is grotendeels vernieuwd. In het lage bouwdeel, waar voorheen de bad- en douchehokjes stonden, is nu een grote open ruimte gecreëerd.

Waardering

Uit 1903 daterende, qua exterieur gaaf bewaarde wijkvoorziening van algemeen belang vanwege de sociaal-historische, typologische en architectuurhistorische waarde door de voormalige badhuis-functie van het pand binnen een arbeiderswijk. Architectuurhistorisch is het pand voorts van belang binnen het oeuvre van de architect S. Roog.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaLeidseplein492013 PWLeidsebuurt (21)Haarlem

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapGezondheidszorgBadhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HAARLEMH1811

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Overgangsarchitectuurinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19031903exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Roog, S. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur