Haarlem B 3246
Haarlem B 3247
Prinsen Bolwerk 9, 2011 MA te Haarlem
Prinsen Bolwerk 11, 2011 MA te Haarlem

Inleiding

Tegen een glooiing van de bolwerken gebouwde dubbele VILLA in eclectische trant naar ontwerp van L. Tollenaar uit 1869. Het pand behoort tot de bouwstroom die in hoofdzaak tussen 1864 en 1870 resulteerde in de realisering van elf villa's op de bolwerken, die kort na 1821 naar ontwerp van J.D. Zocher jr. tot geaccidenteerd wandelpark in Engelse landschapsstijl waren getransformeerd. De dubbele villa is nog steeds als zodanig in gebruik.

Omschrijving

Symmetrisch opgezette dubbele villa op kruisvormig grondplan en bestaande uit twee bouwlagen onder samengesteld schilddak, gedekt met zwarte muldenpan. Het kruisvormige hoofdvolume bestaat in feite uit twee T-vormige volumen, de westelijke en oostelijke helft van de villa, die met de bovenzijde van de T tegen elkaar zijn geplaatst. Het pand maakt met vier vensterassen front naar de rijweg, de middenrisaliet bevat twee vensterassen. De beide zijgevels hebben elk één vensteras. De achtergevel is gelijk aan de voorgevel. Aan weerszijden van de middenrisaliet bevindt zich een op houten zuilen geplaatst balkon over de gehele binnenhoek van het hoofdvolume. Het pand is opgetrokken uit witgepleisterde baksteen op licht vooruitspringende grijsgepleisterde plint. De middenrisaliet wordt verticaal geleed met spaarvelden waarin zich de vensterassen bevinden. Het muurvlak van de risaliet tussen de vensterassen is eveneens voorzien van een spaarveld. Hierop bevindt zich een console in een neo-gotische trant. Andere neo-gotische elementen worden gevormd door de wenkbrauwen boven de vensters. Meer neo-classicistisch van karakter zijn de pilasterachtige hoekversieringen en het rondomgaande fries met de kroonlijst.

De vensters zijn overwegend licht getoogd, alle in hout uitgevoerd en nog incidenteel voorzien van T-vormige ramen. Na 1900 is in de bovenlichten van de parterre glas-in-lood geplaatst.

Waardering

De in hoofdvorm en detailllering merendeels gaaf bewaarde villa is van algemeen belang vanuit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt alsook vanwege de ensemblewaarde als onderdeel van de negentiende eeuwse villa-bebouwing in relatie tot de landschappelijke aanleg van de bolwerken.

Tollenaar, L. ; Noord-Holland