Haarlem I 4731
Raamsingel 2, 2012 DS te Haarlem

Inleiding

Op hoek van Raamsingel en Koninginneweg gelegen VILLA, gebouwd in 1900 naar ontwerp van de Haarlemse architect J. van den Ban. De villa is stedebouwkundig gesitueerd in de as van de Wilhelminastraat waar het aan de zuidzijde een visuele afsluiting van vormt. Het pand is thans in gebruik als woongebouw (1993) ten behoeve waarvan het in diverse appartementen is ingedeeld.

Omschrijving

Villa met toren op onregelmatig grondplan en bestaande uit souterrain, bel étage, verdieping en kapverdieping welke laatste zich bevindt in een uit elkaar snijdende zadeldaken samengestelde kap die de oorspronkelijke leidekking heeft verloren en thans is gedekt door grijze shingles. De aan de voorzijde van het pand (N) gesitueerde toren heeft drie bouwlagen onder aangekapt, overstekend en spits toelopend tentdak bekleed met lei in Maasdekking en bekroond door een piron. De opstand wordt bepaald door een evenwijdig aan de Raamsingel gelegen rechthoekig volume met langskap, waar de toren als risalerend element deel vanuit maakt en een haaks op de Raamsingel gelegen rechthoekig volume met topgevel en dwarskap. De voorgevel van dit laatste volume is tot aan de kapverdieping erkervormig en springt net als de toren ten opzichte van het evenwijdig aan de Raamsingel gelegen volume naar voren. Het haaks op de Raamsingel gelegen volume is in feite L-vormig en vormt derhalve ook de achterzijde van de villa. De villa heeft aan de zuid-oostzijde een uitgebouwde, op de tuin gerichte partij, die bestaat uit souterrain, bel-étage en plat. Aan de achterzijde (Z) bevindt zich ter hoogte van de bel-étage een doorlopend houten balkon. De monumentale, van afdak op stenen zuilen en halfrond beëindigde bovenlichten voorziene hoofdingang bevindt zich aan de voorzijde van de toren op straatniveau. In het portiek leidt een brede trap naar het niveau van de bel étage. De villa is hoofdzakelijk opgetrokken in rode baksteen die op een aantal punten zoals onderdorpels, waterlijsten, ingangspartij en plint wordt afgewisseld met hardsteen. Het muurwerk bevat ook donkergrijze kalkzandsteen en gele baksteen, onder meer in lateien, ontlastingsbogen en tussen de vensters. Ter decoratie is tegelmozaïk aangebracht in de spaarvelden onder de ontlastingsbogen. Tegelmozaïk bevindt zich echter in hoofdzaak in de toren waar onder meer de muurvlakken onder de vensters en tussen de consoles op dergelijke wijze zijn versierd.

De vensters zijn alle in hout, betaan uit enkele en meerdelige kozijnen en zijn nog veelal in bezit van de oorspronkelijke roedenverdeling en glas-in-lood in de bovenlichten.

Waardering

De monumentale villa met toren is vanwege de situering en de gaaf bewaarde hoofdvorm en detaillering van algemeen belang uit stedebouwkundig en architectuurhistorisch oogpunt, voorts uit cultuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van rijke villabouw uit de periode rond 1900.

Ban, J. van den ; Noord-Holland