Haarlem C 563
Ridderstraat 20, 2011 RS te Haarlem

Inleiding

WINKEL met WERKPLAATS en WONING, gebouwd in 1924 naar ontwerp van J.B. van Loghem in opdracht van de firma Wed. Th.J. van Zutphen sr., meubelmakerij en woninginrichter die veel meubel- en interieurontwerpen van Van Loghem uitvoerde. Het pand maakt deel uit van de gesloten zuidelijke wand van de Ridderstraat. De smalle lange kavel kwam vrij na afbraak van een ouder huis waarvan de zijmuren behouden bleven. De gevelsteen van dit oudere huis met de naam "D'Hoop" - derde pand naast de nog bestaande panden "Geloof" en "Liefde" - werd in de kopse zijde van de oostelijke zijwand ingemetseld. In 1996 is op de begane grond een bierlokaal ingericht.

Omschrijving

Het pand staat op rechthoekig grondplan en bestaat uit begane grond, verdieping, tweede verdieping en zolder. Op de begane grond in oorsprong de winkel, op de verdieping waren de werkplaatsen en op de tweede verdieping de woning. De zolder dient als berging. Elk der functies is op een eigen, passende wijze vormgegeven.

De voorzijde (noord) bevindt zich aan de Ridderstraat. De begane grond bestaat uit een grote L-vormige etalage met daarnaast (oost) een diep portiek waarin zich twee deuren bevinden die respectievelijk toegang verschaffen tot de winkel en tot gang, trappenhuis en achterplaats. De haaks op de straatrichting geplaatste winkeldeur met grote spiegelruit maakt deel uit van de etalage. De uit verticale delen samengestelde deur naar gang, trappenhuis en achterplaats bevindt zich achter in de portiek en maakt front naar de straatrichting. De als zelfstandig bouwlichaam behandelde etalage bestaat uit een groot driedelig kozijn met spiegelruiten. Het middelste venster is schuin ten opzichte van de straat geplaatst en vormt de overgang van straat naar portiek. De zelfstandigheid van de etalage wordt bereikt door een teruggeplaatste horizontale vensterreeks tussen etalage en verdieping. De verdieping is anders dan de begane grond symmetrisch behandeld als doorlopend volume tussen de zijmuren. Door de portiek en de teruggeplaatste bovenlichten van de etalage steekt de binnen de rooilijn blijvende zig-zagvorm van de gevel over. De zig-zagvorm wordt afgesloten door een overstekende kroonlijst. Hierboven bevindt zich de tweede verdieping die schuil gaat achter een dakschild dat de ruimte vult tussen twee getrapt beëindigde zijmuren. In het dakschild, waarvan de noklijn evenwijdig is aan de straatrichting, bevindt zich een dubbele dakkapel. In de oostelijke zijwand de oudere gevelsteen D'Hoop. Het materiaalgebruik aan de voorzijde bestaat onder meer uit hardsteen, kozijnhout en abstract tegelmozaïek op de begane grond, constructie-ijzer, tayplast gevelpanelen en kozijnhout op de verdieping, hout voor de kroonlijst en zwarte Hollandse pannen op het dakschild. Op de diverse tayplast panelen zijn geometrische afbeeldingen, gestileerde afbeeldingen van meubilair en de teksten VAN ZUTPHEN MEUBELEN en VAN ZUTPHEN STOFFEEREN symmetrisch aangebracht en wel in een stijl en typografie verwant aan die van het tijdschrift "Wendingen", waarvan Van Loghem in 1924 redactielid was. De tayplast panelen kwamen in de vroege veertiger jaren in de plaats van de oorspronkelijke, van binnenuit te verlichten melkglaspanelen, die als gevolg van breuk verloren gingen. Het kozijn op de begane grond is voorzien van grote spiegelruiten en de teruggeplaatste horizontale vensterreeks daarboven bevat glas-in-lood in abstract geometrisch motief. Het twaalfdelige kozijn op de verdieping bevat in de onderramen een verticale driedeling en in de bovenlichten ongedeeld profielglas. De vier ramen in de dubbele dakkapel hebben de oorspronkelijke abstract geometrische roedenverdeling verloren.

De achterzijde (zuid) bestaat uit een gevel in rode baksteen die boven de tweede verdieping wordt afgesloten door een brede gootlijst. Daarboven bevindt zich een zadeldak gedekt met zwarte Hollandse pan. Het muurvlak wordt voor een groot gedeelte ingenomen door vrij geplaatste, houten, overwegend meerdelige kozijnen, waarvan de ramen en deuren zijn voorzien van een abstract geometrische roedenverdeling. In de latei van het kozijn op de eerste verdieping bevindt zich een hijsbalk. Ter hoogte van de tweede verdieping bevindt zich een door twee schragen gesteund balkon in gewapend beton. Het zadeldak bevat een eenvoudig vierruits daklicht aan de zuidzijde en een vierkante schoorsteen aan de noordzijde.

Waardering

Uit 1924 daterende winkel, werkplaats en woning in oorsprong voor de meubel firma Van Zutphen, van algemeen belang vanuit architectuurhistorisch en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van een zorgvuldig vormgegeven vroeg twintigste-eeuws bedrijfs- en woonpand in een historische binnenstad waarin functionalistische en expressionistische elementen in een samenhangende compositie zijn gecombineerd. Tevens van belang in het oevre van de Haarlemse architect J.B. van Loghem.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning

Functionalisme