Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513445
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
't Zonnehuis
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
23 november 1999
Kadaster deel/nr: 
16217/17
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Haarlem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Haarlem
X-Y coördinaat: 
103828 - 486533

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Temidden van rondomgaande tuin gelegen VILLA genaamd: "'T ZONNEHUIS", in de jaren 1919-1920 in een zakelijk-expressionistische trant gebouwd naar ontwerp van J.B. van Loghem. Opdrachtgever was K.C.A. Valken.

Omschrijving

Op overwegend vierkant grondplan gebouwde villa met in-en uitspringende volumes bestaande uit twee bouwlagen onder plat dak. Het blokvormige bouwvolume is wat betreft de parterre, de noordgevel en de schoorsteenpartij in de oostgevel opgetrokken in gele baksteen waarin ter verlevendiging misbaksels zijn verwerkt. De uitkragende onderdelen van de verdieping zijn uitgevoerd in gerabat donker beschot. Tussen de omgaande gootlijst en de vensters van de verdieping bevindt zich een strook van gepotdekseld donker beschot. De verdieping heeft een houtskelet waarvan de witgeverfde liggers onder de overkragende verdiepingsvloer in het zicht zijn gelaten.

De zuid- en oostgevel zijn grotendeels symmetrisch van opzet en gericht op zon en uitzicht over het Spaarne. De zuidgevel heeft op de parterre een centrale, door tuindeuren geflankeerde erker die in diepte overeenkomt met de overkraging van de verdieping. De verdieping heeft boven de erker een breed venster. Van de opengelaten, als loggia's behandelde hoeken is de zuidoostelijke opening later door een over de hoek geplaatst venster vervangen. De loggia in de zuidwestelijke hoek is nog intact. De oostgevel wordt verticaal geleed door een uitgemetselde schoorsteenpartij waarin op vensterhoogte van de parterre een rechthoekige gevelsteen met sculptuur is aangebracht. De in het vlak gehouden sculptuur geeft binnen een kader van drie driehoeken de voorstelling van een centrale zon met stralen waaraan een moeder met kind en een vader zich warmen en waaronder in gestileerde letters 'T ZONNEHUIS staat. De noordgevel is asymmetrisch door de ten dele uitkragende verdieping in hout en het resterende geveldeel dat tot aan de gepotdekselde rand in baksteen is uitgevoerd. Dit laatste geldt ook voor de westgevel. Het asymmetrische karakter van beide vensters wordt versterkt door de onregelmatige plaatsing van de vensters. De hoofdingang bevindt zich in de noordgevel onder de uitkragende verdieping. De deur van de hoofdingang is samengesteld uit horizontale delen. De vensters hebben aan de oost- en westzijde houten luiken. De ramen hebben vrijwel alle glas-in-lood.

Net als het exterieur is ook het interieur grotendeels in oorspronkelijke staat. De plattegrond kenmerkt zich door een centraal trappenhuis waaromheen alle vertrekken zijn gegroepeerd. De woonvertrekken zijn voornamelijk op het zuiden gericht.

Waardering

Zowel uit- als inwendig merendeels gaaf bewaarde villa van algemeen belang vanuit architectuurhistorisch en cultuurhistorisch oogpunt, vanwege de architectonische vormgeving, de detaillering en het materiaalgebruik en als voorbeeld van vroeg 20ste-eeuwse woningbouw voor welgestelden. De villa 't Zonnehuis is voorts van belang als karakteristiek onderdeel binnen het vroege oeuvre van J.B. van Loghem.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaScheltemakade202012 TDDen Hout (42)Haarlem

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HAARLEM IIR80

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeKubistisch Expressionismeinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Villa

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19191920exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Loghem, J.B. van ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur