Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513447
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82711/25
Kadastrale aanduiding
Haarlem B 2903
Haarlem B 2901
Bij Stationsplein 5, 2011 LR te Haarlem

Omschrijving

Inleiding

IJzeren SPOORWGVIADUCT met bijbehorend HEKWERK, als onderdeel van het in Art Nouveau gedetailleerde station (monnr. 19786) naar ontwerp van D.A.N. Margadant omstreeks 1906 gebouwd over de Kruisweg in verband met de verhoging van de spoorlijn. De gietijzeren kolommen zijn vervaardigd door IJzergieterij Deventer.

Omschrijving

Het ijzeren spoorwegviaduct bestaat uit twee reeksen van gietijzeren kolommen aan weerszijden van de rijbaan van de Kruisweg, waarop de hoofdliggers rusten die het bovengelegen spoorwegemplacement en de perrons ondersteunen. De kolommen zijn in één stuk gegoten en bestaan uit een vierkante voetplaat, een achthoekige sokkel, een conische schacht die ter decoratie op twee plaatsen is voorzien van een band en een kapiteel. Het brugdek bestaat uit H-balken met beton in de tussenruimten. De onderdelen zijn met schroefboutverbindingen en klinkverbindingen aan elkaar bevestigd. Tussen de kolommen bevindt zich een ijzeren hekwerk dat ook bovenop de brug en het buitenste landhoofd is geplaatst. Tussen de kolommenreeksen en de zijwanden van de tunnel bevindt zich aan beide zijden een fietspad. Het binnenste (stationzijde) landhoofd is door middel van een gemetselde muur verbonden met het stationsgebouw. Het landhoofd is aan deze zijde uitgevoerd met een afgeronde hoek en het buitenste landhoofd is schuin opgemetseld en voorzien van natuurstenen accenten. De wanden van de tunnel zijn op een plint van natuursteen opgetrokken in witte geglazuurde baksteen.

Waardering

Het spoorwegviaduct uit omstreeks 1906 is van algemeen belang vanwege de cultuur-, bouw- en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard gebleven vroeg 20ste-eeuws infrastructureel werk en als historisch functioneel onderdeel van het station van Haarlem naar ontwerp van de architect D.A.N. Margadant. (monnr. 19786) Het viaduct heeft situationele waarde vanwege de markante ligging over de Kruisweg.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Spoorbrug

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1906
1906
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Rationalisme
invloeden
Art Nouveau
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Margadant, D.A.N. ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur