Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513461
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
23 november 1999
Kadaster deel/nr: 
16217/17
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Haarlem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Haarlem
X-Y coördinaat: 
103506 - 486202

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

In 1923-'24 naar ontwerp van Johan Brouwer en J.C. Brand jr. gebouwd BLOK VAN VIER HERENHUIZEN. Het blok, dat aan de noordzijde van de Crayenesterlaan is gelegen, is opgetrokken in holle betonstenen (een stapelbouwsysteem). Het blok behoort tot een ontwerp van vier blokken van vier herenhuizen. Van dit ontwerp zijn uiteindelijk slechts twee blokken gebouwd; dit blok en een vrijwel identiek blok dat, eveneens ten noorden van de Crayenesterlaan, iets oostelijker is gelegen.

Het blok herenhuizen kent in de bouwstijl invloeden van het Nieuwe Bouwen (materiaalgebruik en hoofdvorm) en de Art Déco (vormdetails).

Omschrijving

Het blok van vier herenhuizen is twee bouwlagen hoog onder plat dak en is gebouwd op een rechthoekig grondplan met in- en uitspringende volumes. Het blok is symmetrisch van opzet, waarbij de woningen zowel qua exterieur als qua plattegrond twee aan twee ten opzichte van elkaar zijn gespiegeld.

De buitenmuren en binnenwanden van het blok herenhuizen zijn opgetrokken in holle betonstenen. De fundering is van gewapend beton. De vloer van de begane grond bestaat uit een aaneengesloten betonplaat die zich uitstrekt onder de vier huizen. De overige tussenvloeren zijn, evenals de plafonds, van hout.

Het exterieur van het blok huizen is wit gepleisterd. De voorgevel van het blok heeft verscheidene risalieten die trapsgewijs naar voren springen. In de twee buitenste en twee middelste risalieten bevinden zich de entrees, in oorsprong bestaande uit een houten voordeur met luifel. De twee buitenste risalieten zijn om de hoek heen gebouwd en lopen door in de zijgevels. De twee middelste risalieten zijn enigszins boven de overstekende houten dakrand doorgetrokken. Tussen de hoekwoningen en de middenwoningen bevinden zich in de voorgevel eveneens risalieten. De overige gevels zijn vlak.

In het midden van het blok herenhuizen, tussen de voordeuren van de twee middelste huizen, bevindt zich een poort die naar de achtertuinen leidt.

De vensters in de voorgevel zijn onder meer vaste vensters en openslaande vensters in verschillende formaten, in oorsprong alle met een roedenverdeling. Op de begane grond zijn de vensters uitgebouwd tot een erker.

In de zijgevels bevinden zich verscheidene vensters in verschillende maten en vormen.

De achtergevel bezit op de begane grond uitgebouwde serres die ter hoogte van de verdieping eindigen in een balkon. Naast de openslaande deuren in de serres en bij de balkons, bevinden zich in de achtergevel voornamelijk vaste vensters, in oorsprong alle met een roedenverdeling.

Het interieur van de woningen is qua indeling traditioneel: in oorsprong bestaande uit een hal, gang, keuken en kamer-en-suite op de begane grond en vier kamers op de verdieping.

Waardering

Overwegend gaaf bewaard blok herenhuizen uit 1923-24 van algemeen belang vanwege de bouw-historische waarde als zijnde een vroeg gerealiseerd voorbeeld van betonbouw bij particuliere woonhuizen, alsmede vanwege de architectuurhistorische waarde met invloeden in de architectuur uit onder meer het Nieuwe Bouwen (materiaalgebruik en hoofdvorm).

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaCrayenesterlaan412012 TJDen Hout (42)Haarlem
NeeCrayenesterlaan432012 TJDen Hout (42)Haarlem
NeeCrayenesterlaan452012 TJDen Hout (42)Haarlem
NeeCrayenesterlaan472012 TJDen Hout (42)Haarlem

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HAARLEM IIR369
HAARLEM IIR366
HAARLEM IIR368
HAARLEM IIR367

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
FunctionalismeNieuwe Bouweninvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Herenhuis

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19231924exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Brouwer, J. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur
Brand jr, J.C. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur