513462 - Verzorgingstehuis Spaar en Hout
Haarlem K 3399
Spijkermanslaan 10, 2012 CJ te Haarlem
Spijkermanslaan 12, 2012 CJ te Haarlem
Spijkermanslaan 14, 2012 CJ te Haarlem
Spijkermanslaan 16, 2012 CJ te Haarlem

Omschrijving

Twee door een tuinmuur met centrale poort verbonden blokken met elk twee DIENSTWONINGEN ter hoogte van één bouwlaag onder samengestelde kap met zwarte Hollandse pan. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De in hoofdvorm rechthoekige blokken hebben een symmetrische opzet met in het midden van elke woning een hoger opgetrokken risaliet met puntvormige topgevel onder steekkap waarin zich drie drielichten en, beganegronds, de getoogde ingangen bevinden. De vensters en deuren zijn alle van hout en voorzien van roedenverdeling. De vensters op de begane grond hebben luiken. De dubbelwoningen zijn aan de kopse zijden voorzien van lagere dakvlakken en een halfrond venster in de puntvormige zijtoppen. De woningen hebben alle een kleine voortuin en een diepe aan de tuinaanleg van Springer grenzende achtertuin.

Waardering

De dienstwoningen zijn van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt alsmede als functioneel en oorspronkelijk onderdeel van het verzorgingstehuis Spaar en Hout.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4)

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonblok