513462 - Verzorgingstehuis Spaar en Hout
Haarlem R 1370
Bij Kleine Houtweg 139, 2012 CG te Haarlem

Inleiding

In 1924 door P.L. Marnette ten behoeve van de uitbreiding van Amsterdam-Zuid ontworpen LANTAARNPAAL in de stijl van de Amsterdamse School. Het model werd bij de ijzergieterij Nering Bögel te Deventer vervaardigd. Ook buiten Amsterdam vond het model toepassing zoals bij Spaar en Hout waar ter verlichting van de oprijlaan een zig-zagopstelling werd gerealiseerd van twee palen aan de noordzijde en drie aan de zuidzijde. In 1986 werden de vijf lantaarnpalen alle aan de zuidzijde van de oprijlaan geplaatst.

Omschrijving

Conische in gietijzer vervaardigde lantaarnpaal bestaande uit een verticaal gedeelte onder het maaiveld, een vierkante voetplaat op maaiveldhoogte, een uitkragende voet, een conische schacht en een open armatuur afgedekt door een cirkelvormige plaat met halve bol. Aan de onderzijde van de schacht staat: NERING BÖGEL DEVENTER. Aan de andere zijde bevindt zich een serviceluik. Armatuur en serviceluik zijn afneembaar.

Waardering

De lantaarnpaal is van algemeen belang als gaaf bewaard voorbeeld van industriële vormgeving uit het Interbellum, alsmede als functioneel en oorspronkelijk onderdeel van het verzorgingstehuis Spaar en Hout.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair Lantaarnpaal

Marnette, P.L. ; Noord-Holland