Haarlem R 105
Churchilllaan 70, 2012 RR te Haarlem

Inleiding

In opdracht van de Haarlemse Montessori Schoolvereeniging gebouwde MONTESSORISCHOOL naar ontwerp van A.M.J. Sevenhuijsen uit 1923 in de trant van de Amsterdamse School. De indertijd bij scholenbouw in het algemeen wel meer toegepaste V-vormige of vlinderplattegrond met open hoek op het zuiden maakte het mogelijk om de lokalen zoveel mogelijk op het zuiden te richten en daarmee het kind optimaal te laten profiteren van het zonlicht hetgeen aan de ontwikkeling van het kind ten goede zou komen. Het gebouw werd in 1931 als kleuterschool in gebruik genomen en staat thans leeg (1993).

Omschrijving

Op vlindervormig grondplan gebouwde kleuterschool ter hoogte van één bouwlaag onder plastisch gevormde kap die bestaat uit een door plastische en overstekende kapvormen geflankeerd zadeldak dat met dalende noklijn overgaat in de totale kapvorm. Midden op de kap staat een achthoekige houten lantaarn onder flauw hellend tentdak. De lantaarn is in de noord- en zuidzijde blind. Het muurwerk bestaat uit gewitte baksteen die onder de gootlijst is bekleed met gepotdekseld beschot in een blauwe kleur. Ook de gootlijsten en windveren zijn blauw geschilderd.

In de middenas van de school ligt de hoofdingang met vestibule (noord), een door de genoemde lantaarn verlichte hal en een achthoekig lokaal. Aan weerszijden van dit achthoekige lokaal liggen vijfhoekige lokalen. Deze drie op het zuiden gerichte lokalen (leskamers) grenzen alle aan een speelplaats. Dubbele houten deuren, waarvan twee paar in het achthoekige lokaal, geven hiertoe toegang.

De school heeft grote meerdelige vensters met een onregelmatige hoofdvorm en een meeruits roedenverdeling. De muurdammen tussen de gekoppelde kozijnen zijn bekleed met gepotdekseld beschot in blauwe kleur. De kozijnen zijn grijs en de ramen wit geschilderd. De onderste ramen van de vensters bevinden zich laag boven de vloer. De terugliggende hoofdingang bevat een dubbele houten deur die door een verticaal venster wordt geflankeerd. De latei boven de hoofdingang bevat in gestileerde letters de woorden: MONTESSORI SCHOOL. De rondomgaande speelplaats en tuin worden door een volwassen ligusterhaag van de openbare weg gescheiden.

Waardering

Gaaf bewaarde Montessorischool van algemeen belang uit architectuurhistorisch en cultuurhistorisch oogpunt vanwege de bijzondere hoofdvorm en vanwege de typerende verschijning van schoolgebouw volgens de opvattingen van het Montessori-onderwijs. Het gebouw is voorts van belang als onderdeel binnen het oeuvre van A.M.J. Sevenhuijsen.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Montessorischool

Sevenhuijsen, A.M.J. ; Noord-Holland