Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513477
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
23 november 1999
Kadaster deel/nr: 
16217/17
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Haarlem
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Haarlem
X-Y coördinaat: 
102638 - 487110

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Half vrijstaand BLOK VAN DRIE HERENHUIZEN in Engelse Landhuisstijl naar ontwerp van P. Kuiper uit 1910. Het staat aan de westzijde van het Oranjeplein op de hoek met de Prinsessestraat. De herenhuizen ressorteerden aanvankelijk onder Oranjeplein 7;9;11. Het meest zuidelijke herenhuis, Oranjeplein 7, dat de ingang aan de zijkant heeft, werd later Prinsessestraat 2.

Omschrijving

Op onregelmatig grondplan gebouwd blok van drie herenhuizen ter breedte van elk drie traveeën en ter hoogte van twee bouwlagen onder samengestelde schild- en zadelkappen met gelijke goothoogte, diverse nokrichtingen en dekking met rode Hollandse pan. Het grondplan van het blok komt voort uit de ten opzichte van elkaar verschoven plattegronden van de afzonderlijke herenhuizen. Bij Prinsessestraat 2 en het naar voren geschoven Oranjeplein 9 is de plattegrond rechthoekig. Bij Oranjeplein 11 is deze L-vormig. Oranjeplein 11 sluit aan op het buurpand.

Het muurwerk bestaat voor wat betreft de onderste helft van de parterre uit rode baksteen en is daarboven witgepleisterd. Bij Prinsessestraat 2 wordt dit pleisterwerk boven de ingangspartij tot in de geveltop geleed door verticaal vakwerk. Bij Oranjeplein 11 is het gehele pleisterwerk vanaf de deels overkragende verdieping door verticaal vakwerk geleed. Behalve bij Oranjeplein 11 zijn de meerruits draai- en schuifvensters aan de zijde van de openbare weg merendeels ondergebracht in zogenaamde bay-windows, dit zijn driezijdige erkers over de totale gevelhoogte. Bij Oranjeplein 11 bevinden de vensters zich merendeels in het gevelvlak. Alleen de parterre heeft een driehoekige erker onder de overkragende verdieping. Aan de achterzijde bevinden ale vensters zich in het gevelvlak. De vensters hebben nog vrijwel alle de oorspronkelijke roedenverdeling. In de onderramen van de schuifvensters is deze verdeling vierruits. De overige ramen hebben een fijnere roedenverdeling met minimaal acht ruiten. De voordeuren zijn alle oorspronkelijk en bestaan uit verticale ongeverfde delen met smeedijzeren scharnieren. Bij Oranjeplein 11 bevindt de voordeur zich in een kleine uitbouw onder lessenaarsdak met rode Hollandse pan. De dakvlakken aan voor- en achterzijde hebben alle een kleine dakkapel. Bij alle drie de huizen doorbreekt een schoorsteen de noklijn. Het vakwerk in de gevels is evenals de vensters op de verdieping donkergroen geschilderd. De vensters op de parterre zijn wit geschilderd. Deze kleurstelling is oorspronkelijk. De tuinen die het bouwblok aan drie zijden omgeven worden van de weg afgescheiden door een doorlopende volwassen ligusterhaag.

Waardering

Het in hoofdvorm en detaillering gaaf bewaarde blok van drie herenhuizen is van algemeen belang uit architectuurhistorisch en cultuurhistorisch oogpunt, vanwege de kwaliteit van het ontwerp en als goed voorbeeld van luxere woningbouw rond de eeuwwisseling (1900). Het blok is voorts van algemeen belang vanwege de stedenbouwkundige situering in de stedelijke villawijk Bos en Vaartkwartier.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaOranjeplein92012 LNBos en Vaartkwartier (40b)Haarlem
NeeOranjeplein112012 LNBos en Vaartkwartier (40b)Haarlem
NeePrinsessestraat22012 LRBos en Vaartkwartier (40b)Haarlem

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
HAARLEM IIS448
HAARLEM IIS447
HAARLEM IIS446

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzenEngelse Landhuisstijlinvloeden

Bouwtypen

HoofdcategorieSubcategorieBouwtypeToelichting
Woningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Herenhuis

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19101910exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Kuiper, P. ; Noord-Hollandarchitect / bouwkundige / constructeur