Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513478
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82712/127
Kadastrale aanduiding
Haarlem R 122
Zonnelaan 2, 2012 TC te Haarlem

Omschrijving

Inleiding

Temidden van rondomgaande tuin tussen Zonnelaan en Zuider Buiten Spaarne gelegen VILLA, genaamd "De Steenhaag", in hoofdvorm geïnspireerd op inheemse landelijke tradities en in uitvoering op rationele Berlagiaanse baksteenarchitectuur. De villa werd in 1912 gebouwd naar ontwerp van de architect J.B. van Loghem. Van Loghem, die dit woonhuis met architectenbureau/kantoorruimte voor eigen gebruik bouwde, voegde hieraan in 1917 een kleine uitbouw met toren toe. De huidige dakbedekking met groengeglazuurde pannen verving de oorspronkelijke rode pandekking.

Omschrijving

Op asymmetrisch grondplan gebouwde villa met op rechthoekig grondplan gebouwde toren, bestaande uit één bouwlaag en kapverdieping onder elkaar snijdende pangedekte zadeldaken met deels ongelijke noklijnhoogte; de toren heeft drie bouwlagen onder steil schilddak met koperen dekking. De kapvoet van de toren bevindt zich ter hoogte van de noklijn van de hoofdkap. De opzet bestaat uit een L-vormig hoofdvolume waarvan de binnenhoek is gesitueerd op het zuidwesten. Aan de straatzijde (W) bevindt zich een vooruitspringende partij met daarin de hoofdingang. De noklijn van de kap boven deze uitbouw is lager dan die van de hoofdkap. De uitbouw met de toren staat aan de rivierzijde tegen de noordoostelijke hoek van het hoofdvolume. Het muurwerk is opgetrokken in geelrode baksteen, de ingangspartij is uitgevoerd in natuursteen en bevat een drie treden tellende stoep. De overwegend meerdelige houten kozijnen zijn op de begane grond voorzien van luiken, alle ramen bevatten blank glas-in-lood. Boven de natuurstenen omlijsting van de hoofdingang bevindt zich een oriel. Het driedelige kozijn van de ingangspartij bevat in het midden een beklampte deur (in 1928 aangebracht ter vervanging van de oorspronkelijke dubbele entree). In de geveltoppen zijn telkens drie smalle verticale muuropeningen uitgespaard, de individuele lichtspleet in de geveltop aan de straatzijde vormt hierop een uitzondering. De toren heeft op de tweede bouwlaag een loggia achter een natuurstenen zuil die een kleine arcade ondersteunt. De noklijn wordt op twee punten door een schoorsteen onderbroken. De nokhoeken van de torenkap worden met kleine pirons benadrukt. De voortuin wordt door middel van een bij het ontwerp behorende lage stenen muur met dubbel scharnierend houten tuinhek van de openbare weg gescheiden.

Waardering

Villa De Steenhaag van algemeen belang vanuit architectuurhistorisch oogpunt en cultuurhistorisch oogpunt als een grotendeels gaafbewaard voorbeeld van vroeg 20ste-eeuwse woningbouw voor welgestelden. Tevens is het werk als eerste voor het eigen gezin en architectenbureau gebouwde kantoorvilla van belang als karakteristiek onderdeel binnen het oeuvre van J.B. van Loghem.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Kantoorwoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1912
1912
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Rationalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Loghem, J.B. van ; Noord-Holland
architect / bouwkundige / constructeur