Denekamp, BY Molendijk 37

Inleiding

Tegen de noordkant van de moestuinmuur is in 1944 door architect Andries de Maaker een FONTEIN met beeldengroep in een architectonische setting geplaatst, die door De Maaker sterk gerestaureerd was.

Omschrijving De architectonische setting van de uit gips vervaardigde beeldengroep wordt gevormd door een gemetselde muur met in het midden een halfronde uitstulping (serliana-motief) waarin zich 3 nissen bevinden. De op een zandstenen plint staande muur wordt aan weerszijden afgesloten door een gemetselde geblokte pijler bekroond door een zandstenen vaas. Voor de muur ligt een korfboogvormig geschulpt waterbassin, afgebakend door een bakstenen driesteenshoog muurtje. Voor de helblauw geschilderde nissen staat de uit gips vervaardigde beeldengroep: voor de grote nis in het midden staan 3 zeegoden tegen een schelpvormige achtergrond met daarvoor de fonteinkom gedragen door een solle; en twee paarden. De twee kleinere nissen aan weerszijden dienen als achtergrond voor twee putto-achtige zeemeerminnen.

Fontein met beeldengroep van algemeen cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- het materiaalgebruik, namelijk gips

- de ornamentele waarde

- de ruimtelijke en functionele relatie met de overige onderdelen van de tuin en het landgoed Singraven.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Fontein (L)

Maaker, Andries de ; Overijssel