Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513489
Complexnummer
513488 - De Werklust
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82830/158
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Losser H 3395
Oldenzaalsestraat 104, 7581 PW te Losser

Omschrijving

Omschrijving

RINGOVEN met SCHOORSTEEN (1) gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "De Werklust" gebouwd in 1928 op rechthoekig grondplan (50mx15m) bestaande uit een onder- en bovenbouw. De onderbouw bestaat uit het eigenlijke ovenlichaam, bestaande uit dikke bakstenen en chamotten muren met gesnoten hoeken. Rondom bevinden zich achttien rondboogvormige openingen, die toegang geven tot de ellipsvormige ovenschacht met tongewelf. De bovenzijde van de oven is afgedekt met klinkers met daarin stookgaten, die in verbinding staan met de ovenschacht. De vossengaten bevinden zich in de binnenwand van de ovenschacht en staan in verbinding met de schoorsteen.

De bovenbouw bestaat uit een kapconstructie ondersteund door houten standvinken met bakstenen poeren, die aan de buitenzijde (los) van de oven zijn geplaatst. De onderbouw wordt rondom afgesloten door lessenaarsdaken gedekt met gesmoorde muldenpannen, met aan de voorzijde rode pannen en de naam "DE WERKLUST". De bovenbouw wordt afgesloten door een schilddak gedekt met gesmoorde muldenpannen. In het midden van de oven bevindt zich een hoge bakstenen schoorsteenpijp (circa 45 meter) die door het dak van de bovenbouw steekt. In de houten opstand tussen de beide dakdelen bevinden zich drieruits vensters.

Waardering

RINGOVEN met SCHOORSTEEN gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "De Werklust" is van architectuur-, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- als zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van het type ringoven gebouwd in 1928 in opdracht van de gebroeders Osse bestaande uit onder meer een stenen ellipsvormige ovenschacht met tongewelf en een houten kapconstructie.

- als een van de weinige in Europa nog werkende ringovens.

- als onderdeel van het complex steenfabriek "De Werklust" met een functioneel-ruimtelijke relatie van de oven met de andere onderdelen van het complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513488. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Steenfabriek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1924
1924
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Ringoven

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing