Oldenzaalsestraat 104, 7581 PW te Losser

Omschrijving

Vrijstaande VORMLOODS met WATERTOREN (2) gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "De werklust" bestaande uit een open spantenconstructie afgesloten door een zadeldak, gedekt met gesmoorde muldenpannen. In de vormloods is opgenomen een ronde, bakstenen watertoren met vierkant basement en uitkragend waterreservoir. De watertoren steekt circa tien meter boven het dak van de vormloods uit. De watertoren is gebouwd ten behoeve van de voormalige stoommachine, die zorgde voor de aandrijving van de steenpers. Sinds 1938 is de stoommachine buiten gebruik gesteld, waarmee de watertoren haar functie heeft verloren.

Waardering

Vrijstaande VORMLOODS met WATERTOREN (2), gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "De Werklust", is van architectuur-, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- als goed voorbeeld van een vormloods met watertoren met in het interieur aan roerende goederen onder meer een menger, een strengpers en een stoommachine (sinds 1938 buiten werking).

- vanwege de ligging van de vormloods tussen de droogloodsen met elkaar verbonden door middel van een kabelsysteem en de verbinding van de vormloods met de kleigroeve door middel van een smalspoor.

- als onderdeel van het complex steenfabriek "De Werklust" met een functioneel-ruimtelijke relatie van de vormloods met watertoren met de andere onderdelen van het complex.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)