Oldenzaalsestraat 104, 7581 PW te Losser

Omschrijving

KABELSYSTEEM (3) in 1935 ontworpen door de Gebroeders Osse ter vervanging van het smalspoor. Het kabelsysteem is onderdeel van het complex steenfabriek "de Werklust". Het systeem bestaat uit een stelsel van rondlopende kabels, die over wielen draaien. De plankjes met groenlingen worden van de kabel genomen en in de rekken van de droogloods geplaatst. De kabels kunnen van de ene naar de andere droogloods geleid worden.

Waardering

KABELSYSTEEM (3) gerealiseerd als onderdeel van het complex steenfabriek "De Werklust" is van architectuur-, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- als uniek voorbeeld van een kabelsysteem in 1935 ontworpen en gepatenteerd door de Gebroeders Osse ter vervanging van een deel van het smalspoor.

- vanwege de ligging van het kabelsysteem als verbindingselement tussen de vormloods en de droogloodsen.

- als onderdeel van het complex steenfabriek "De Werklust" met een functioneel-ruimtelijke relatie van het kabelsysteem met de vormloods en de droogloodsen in het bijzonder en de andere onderdelen van het complex.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf