Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513494
Complexnummer
513488 - De Werklust
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82831/49
Kadastrale aanduiding
Losser H 3395
Oldenzaalsestraat 104, 7581 PW te Losser

Omschrijving

Omschrijving

DROOGLOODS gelegen aan de zuidzijde (6) van de vormloods, gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "de Werklust". De vrijstaande droogloods (circa 170m x 7m) bestaat uit een open houten spantenconstructie afgesloten door een zadeldak, gedekt met gesmoorde muldenpannen. Onder het zadeldak bevinden zich rekken, waartussen plankjes met groenlingen (ongebakken stenen) geschoven kunnen worden. Hier worden de groenlingen aan de buitenlucht gedroogd, alvorens zij de oven in gaan.

Waardering

DROOGLOODS (6) gebouwd als onderdeel van het complex steenfabriek "de Werklust" is van architectuur-, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde:

- als gaaf bewaard voorbeeld van een droogloods waarin de groenlingen aan de lucht gedroogd worden als belangrijk onderdeel van het productieproces.

- als onderdeel van het complex steenfabriek "de Werklust" met een functioneel-ruimtelijke relatie van de droogloods met de andere onderdelen van het complex.

- vanwege de ligging van de droogloods in de nabijheid van de vormloods, met elkaar verbonden door middel van een kabelsysteem.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513488. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Smederij

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1924
1924
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing