Bij Oldenzaalsestraat 104, 7581 PW te Losser

Omschrijving

SMALSPOOR (9) aangelegd omstreeks 1925 als onderdeel van het complex steenfabriek "de Werklust" tussen de kleigroeve en de vormloods (Smuddeweg). Het smalspoor bestaat uit een veldspoor met een spoorwijdte van 70 centimeter en een lengte van 585 meter. De kipkarren van het merk Orenstein & Koppel uit Amsterdam worden in de kleigroeve geladen, vervolgens met behulp van een scheepslier uit de groeve omhoog getrokken, tenslotte voortgetrokken door een diesellocomotief van het type DS 12 (DIEMA) uit 1937. In de vormloods worden de kipkarren leeg gekiept in de kleimenger. De diesellocomotief duwt de lege kipkarren over het smalspoor van de vormloods naar de kleigroeve terug.

Waardering

SMALSPOOR (9) aangelegd omstreeks 1925 als onderdeel van het complex steenfabriek "de Werklust" van architectuur-, cultuurhistorische en stedenbouwkundig waarde:

- als zeldzaam en gaaf bewaard voorbeeld van een smalspoor als verbinding tussen de kleigroeve en de vormloods.

- als onderdeel van het complex steenfabriek "de Werklust" met een functioneel-ruimtelijke relatie van het smalspoor met de vormloods en de kleigroeve in het bijzonder en de overige onderdelen van het complex in het algemeen.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Smederij