513498 - Boerderijcomplex
Dorpstraat 47, 7587 AB te de Lutte

Omschrijving

BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE met krimp onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak. De gevels zijn boven een trasraam van grijsbruine baksteen opgetrokken in een bruine baksteen. Op de nok een gemetselde schoorsteen. De voorgevel (Z) heeft ter hoogte van de verdieping opgelegd vakwerk dat gedeeltelijk is ingevuld met pleisterwerk en een beschoten geveltop. Op de begane grond een deur onder vierruits bovenlicht en T-vensters met twaalfruits bovenlichten en waterdorpels van oranje geglazuurde baksteen. De luiken voor de onderramen van de vensters zijn beschilderd met witte zandlopers op een rode ondergrond. De aanzetten van de strekken boven de vensters en deuren zijn wit gepleisterd. Op de verdieping dubbele zesruits vensters onder rollagen en in het beschot een roosvenstertje. In de zijgevels (O en W) van het woonhuisgedeelte deuren en T-vensters als in de voorgevel en een groot samengesteld keukenvenster. In het bedrijfsgedeelte bevinden zich aan de westzijde een keldervenster tussen twee grote zesruitsvensters en aan de oostzijde getoogde staldeuren en -vensters. De centrale baander onder korfboog in de achtergevel (N) wordt geflankeerd door rechtgesloten zesruitsvensters en staldeuren onder strekken. De drieruits vensters in de baanderdeuren zijn aan de bovenzijde afgeschuind. Het hooiluik onder de beschoten geveltop heeft een vijfruits bovenlicht tussen ruitvormig decoratief metselwerk in de gevel. Het vrijwel ongewijzigde interieur van de boerderij bevat onder meer de originele schouwen in de woonkamer en de deel.

Boerderij van algemeen architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de opvallende aan de chaletstijl verwante detaillering