Haermansweg 5, 7587 NW te de Lutte

Omschrijving

LANDHUIS van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder riet gedekt schilddak met oranje nokvorsten waarvan de dakschilden aan de zijgevels (N en Z) zijn verlengd. De gevels zijn boven een trasraam van bruingrijze baksteen opgetrokken in bruine baksteen. De aan de zijgevels overstekende verdieping wordt ondersteund door wit geschilderde houten kolommen op gemetselde muurtjes in het verlengde van het trasraam. De hoofdentree bevindt zich in het midden van de symmetrische voorgevel (W) tussen over twee bouwlagen gemetselde erkers met afgesnoten hoeken. Aan weerszijden van de erkers ter hoogte van het trasraam gemetselde bloembakken. De entree bestaat uit een geverniste deur in een portiek onder een rondboog met natuurstenen aanzetstukken. Het portiek wordt geflankeerd door kleine vierruits zijlichten. Op de natuurstenen gevelsteen boven de ingang staat in reliëf een ondergaande zon afgebeeld en de naam Boerskotten. De loggia recht boven de entree is uitgerust met twee houten kolommen die het uitkragende dakschild ondersteunen. De erkervensters zijn op de begane grond uitgevoerd met bovenlichten en op de verdieping met een roedenverdeling en luiken. De overige vensters en glasdeuren in het huis hebben eveneens een roedenverdeling. De asymmetrische steekkap boven het risaliet van de linker zijgevel (N) wordt op de hoek met de achtergevel (O) ondersteund door een houten kolom. In het portiek dat zo is gevormd de deur naar de keuken. De samengestelde vensters in het risaliet zijn behangen met luiken. Onder de overstekende verdieping rechts van het risaliet een terras met gemetselde scheidingsmuurtjes en plantenbakken. Dubbele glasdeuren geven toegang tot het terras. Aan de rechter zijgevel (Z) een identieke veranda onder overstekende verdieping en rechts daarvan een grote vensterpartij met samengesteld kozijn. In tegenstelling tot de symmetrie van de voorgevel (W) heeft de achtergevel (O) een onregelmatige gevelindeling. Boven de deur in het midden van de gevel twee traplichten met gekleurde glas-in-loodramen in geometrisch patroon. Het hoog opgaande risaliet onder schilddak ter rechterzijde is op beide bouwlagen uitgerust met vensters. Links van het midden op de begane grond een groot samengesteld kozijn met twee dubbele glasdeuren onder achtruits bovenlichten. De deuren zijn evenals de verdiepingsvensters behangen met luiken. In de dakschilden boven de voor- en achtergevel grote dakkapellen onder schilddakjes en boven de zijgevels onder getoogde steekkappen. De dakruiter op de nok heeft een rietgedekt kegeldakje op natuurstenen sierelementen. Het kegeldakje wordt bekroond door een ijzeren windvaan. Op de nok van het schilddak boven de risaliet aan de achtergevel een gemetselde schoorsteen. Inwendig bevat het het huis nog vele oorspronkelijke interieuronderdelen als schoorsteenmantels, ingebouwde kasten en tegellambrizeringen.

Landhuis van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de gematigde Amsterdamse School bouwstijl die kenmerkend is voor het werk van de Amsterdamse architect F.A. Warners

- de hoge mate van gaafheid van het exterieur en vele interieuronderdelen

- de ensemblewaarde als onderdeel van het complex