Bij Paandersdijk 10, 7588 PZ te Beuningen

Inleiding

De SCHUUR is in opdracht van de heer De Bruin in 1932 gebouwd naar een ontwerp van Joh. H. Sluymer. Daar deze architect vooral bekend staat om zijn kerkarchitektuur is een ontwerp voor een schuur van zijn hand zeer bijzonder.

De schuur staat op een erf dat hoort bij het landgoed Austie.

Omschrijving

Schuur op een rechthoekige grondslag, opgetrokken in rode machinale baksteen. Het geknikte zadeldak met rode vernieuwde Hollandse pannen wordt beëindigd door eenvoudige windveren en makelaars op de geveltoppen. De eindgevels van de schuur zijn beschoten.

In de voorgevel (O) zijn onder een gedrukte spitsboog deeldeuren geplaatst. Aan beide zijden van de deuren bevindt zich een rondboog stalraam. Links in de gevel is een rondboogdeur geplaatst. Boven de deeldeuren zijn muurankers met et jaartal 1932 aangebracht.

Aan de rechter zijde van de schuur (N) bevindt zich in het midden een dakkapel met een steekkap, daaronder is een rondboogdeur geplaatst. Aan weerszijden daarvan bevinden zich drie twaalfruits stalramen.

De achtergevel (W) is voorzien van twee deuren onder een segmentboog en twee ronde vensters. In de beschoten geveltop bevindt zich een smalle strook vensters.

De zuidelijke zijgevel van de schuur heeft twee deuren onder een segmentboog en vier vijftienruits stalramen.

Deze schuur is van algemeen architectuurhistorische en stedebouwkundige waarde:

- als een zeldzaam voorbeeld van een schuur naar een ontwerp van de architect Sluymer