Enschedesestraat 82, 7582 PN te Losser
Enschedesestraat 84, 7582 PN te Losser

Inleiding

In opdracht van het gas- en drinkwaterbedrijf Enschede werd dit POMPGEBOUW -met een voor de interbellum-architectuur karakteristieke vormgeving- in 1935 gebouwd.

Voor het verkrijgen van drinkwater maakt het Waterleidingbedrijf Overijssel gebruik van grondwater dat in pompstations opgepompt wordt. Deze pompstations zijn gelegen in zogenaamde grondwater beschermgebieden.

Naast het pompstation staat een daarbij behorende woning die voor de bescherming van ondergeschikt belang is.

Omschrijving

Verdiepingloos pand van rode machinale baksteen onder een met rode verbeterde Hollandse pannen gedekt schilddak.

De zijgevels hebben beide een smalle dwarsgeplaatste uitbouw onder een steekkap.

Het pand heeft een symmetrische voorgevel (Z) met in het midden de entree onder een drieruits bovenlicht en een betonnen luifel. Aan weerszijden daarvan zijn twee negenruits vensters geplaatst. In de geveltop bevindt zich een rond stalen venster met radiale roedenverdeling. De identieke zijgevels zijn voorzien van zeven smalle drieruits vensters (horizontale roedenverdeling) en een stalen deur met bovenlicht. De uitbouw is eveneens van een stalen deur voorzien en heeft bovendien twee smalle vensters met glas-in-lood aan de zuidzijde van de uitbouw.

De achtergevel (N) heeft een driehoekige vensterpartij die bestaat uit zeven vensters met een horizontale roedenverdeling. Het middelste venster bestaat uit negen ramen, de flankerende drie vensters worden steeds twee ramen korter.

Dit pompgebouw is van algemeen architectuurhistorisch belang:

- als gaaf voorbeeld van een pompgebouw uit de jaren dertig met de daarbij behorende uiterlijke verschijningsvorm

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Pompgebouw(M04)

Interbellum-architectuur