Egheriaweg 1, 7587 NE te de Lutte
Egheriaweg 3, 7587 NE te de Lutte

Inleiding

KOETSHUIS MET DIENSTWONING in chaletstijl dat omstreeks 1910 in opdracht van H.E. ten Cate bij het landhuis Egheria (1909) is gebouwd. De architect Karel Muller maakte het ontwerp voor zowel het landhuis als het koetshuis. Na een hevig bombardement in 1943 is de villa in 1948 herbouwd door het architectenbureau Feenstra en Van Broekhuizen v/h A.K. Beudt. Rond het huis zijn delen van de oorspronkelijke tuinaanleg van L.A. Springer uit 1911 met onder meer de ommuurde moestuin nog in tact maar voor de bescherming van ondergeschikt belang. Het koetshuis staat op een markante lokatie dicht langs de Bentheimerstraat aan het begin van de oprijlaan naar het huis Egheria op de Tankenberg. Het pand staat evenwijdig aan de weg met de voorgevel naar het westen gericht. De achtergevel met de inrijdeuren grenst aan de oprijlaan.

Omschrijving

Pand van twee bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder overstekend met rode tuile du Nordpannen gedekt zadeldak. Op de begane grond zijn de gevels gemetseld in bruine baksteen, de met pleisterwerk ingevulde vakwerkconstructie van de verdieping rust op kraagstukken. Centraal in de oostgevel de inrijdeuren met afgesnoten bovenhoeken onder een latei tussen vierkante twaalfruits vensters. In de bovenste helft van de inrijdeuren twaalfruits vensters. De grote loggia op de verdieping heeft houten zijwanden en een balustrade met gesneden balusters.

De uitkragende zolder boven de loggia wordt ondersteund door twee standvinken die rusten op de aanzetstenen aan weerszijden van de latei boven de inrijdeuren. Onder het uitkragende beschot in de geveltop geprofileerde kraagstukken. Tegen de zuidgevel leidt een houten trap met balustrade naar de ingang van de woning op de verdieping. Boven het trapbordes voor de toegangsdeur steunt het overstekende dakschild op houten kolommen. Onder het geschoorde trapbordes een schuifvenster met roedenverdeling. Het kruisvenster en dubbele venster op de verdieping hebben een roedenverdeling en luiken die zijn beschilderd met een rode zandloper op witte ondergrond. De westgevel heeft een beschoten geveltop en schuifvensters met roedenverdeling. Rechts tegen de noordgevel een houten aanbouw en daarboven op de verdieping een deur. In het metselwerk is te zien dat oorspronkelijk ook hier een buitentrap naar deze deur liep. De vierkante vensters in deze gevel hebben een roedenverdeling evenals het verdiepingsvenster met kruiskozijn en luiken.

Waardering

Koetshuis met dienstwoning van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de oorspronkelijke functie van koetshuis annex dienstwoning op het landgoed Egheria

- de chaletstijl die kenmerkend is voor het werk van Karel Muller in Twente in de periode van circa 1900 tot 1915

- de uitwendige gaafheid

- de beeldbepalende situering langs de Bentheimerstraat