Bentheimerstraat 16, 7587 NH te de Lutte

Inleiding

BOERDERIJ ANNEX KOETSHUIS met aangebouwde kas die in 1913 bij het huis "De Boschkamp" is gebouwd naar een ontwerp van de architect K.P.C. de Bazel in opdracht van H.C. Boll. De villa "De Boschkamp" is ook ontworpen door De Bazel maar na de Tweede Wereldoorlog ingrijpend verbouwd. De boerderij staat met de oostgevel aan de oprijlaan naar het nabij gelegen huis "De Boschkamp", de schuur ten noorden van de boerderij is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Inwendig is de boerderij in verband met de functiewijziging naar woonhuis sterk gewijzigd.

Omschrijving

Boerderij van het hallehuistype onder schilddak met een korte dwarsvleugel onder zadeldak links tegen de linker zijgevel (Z). De gevels zijn boven een trasraam van bruine baksteen opgetrokken in een geelbruine baksteen. De nokken van de met riet gedekte kappen zijn voorzien van oranje vorstpannen. De samengestelde vensters in de zijgevels (N en Z) en in de kleine dakkapellen hebben een roedenverdeling. Tegen de kopgevel (Z) van de dwarsvleugel is een kas aangebouwd. Centraal tegen de voorgevel (O) steunt een uit het dakschild naar voren stekende rietgedekte kap op twee dubbele houten kolommen die zijn verzonken in een hardstenen basis. In de gevel zijn de oorspronkelijke inrijdeuren van het koetshuis vervangen door nieuwe deuren en vensters. De muurdammen recht achter de dubbele kolommen zijn voorzien van een gemetselde kapiteelachtige bekroning.

De hoofdentree met (nieuwe) deur bevindt zich in de noordgevel rechts van een lage uitbouw onder het verlengde dakschild. In de grote dakkapel boven de deur in de zuidgevel was oorspronkelijk een hooiluik aangebracht. Aan weerszijden van de kas bevinden zich in de kopse gevel van de dwarsvleugel twee vierkante vierruits vensters. In de westgevel drie deuren met vierruits vensters.

Waardering

Voormalige boerderij annex koetshuis van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang vanwege:

- de bijzondere vormgeving die het gevolg is van de (oorspronkelijke) architectonische samenhang met het inmiddels sterk gewijzigde huis De Boschkamp

- de typologische zeldzaamheid van de boerderij in het oeuvre van de architect K.P.C. de Bazel

- de uitwendige gaafheid van de hoofdvorm