Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
513516
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Duivendal
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
23 november 1999
Kadaster deel/nr: 
82816/186
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Overijssel
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Losser
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
De Lutte
X-Y coördinaat: 
263715 - 483836

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Het VAKANTIE-WOONHUIS "Duivendal" is in 1903 als semi-permanent buitenhuis in eclectische trant gebouwd en in 1915 in dezelfde stijl verbouwd en uitgebreid. Opdrachtgever was de textielfabrikantenfamilie Ter Kuile, die het huis nog steeds als vakantieverblijf gebruikt. "Duivendal" is een goed voorbeeld van een Twents fabrikantenbuitenhuis voor semi-permanent gebruik. Het vertegenwoordigt daarmee een belangrijke fase in de typologische ontwikkeling van het Twentse buitenhuis van koepel naar permanent woonhuis. Door de groepering van de vertrekken en het gebruik van afgeschuinde hoeken en uitbouwen alsmede door een goede verdeling van venster- en deuropeningen werd gezorgd dat men naar alle zijden en richtingen van een vrij uitzicht in de natuur kon genieten. Bovendien stonden de vertrekken op de begane grond door middel van tuindeuren, terassen en veranda's in directe verbinding met de omgeving. Het huis ligt op een heuvel van de Oost Twentse heuvelrug ten noordoosten van Oldenzaal en wordt aan de oost- en zuidzijde aan het oog ontrokken door een dichte bomenrij. Vanaf de Duivendalweg, die over essen en boerenerven slingert, leidt een door dennen geflankeerde rechte oprijlaan naar de zuidgevel van het huis. Aan de noordkant van het huis strekt het glooiende landschap zich uit. In de bomenrij ten oosten van het huis staat een bijbehorend tuinschuurtje dat voor de bescherming van ondergeschikt belang is.

Omschrijving

Pand van één bouwlaag op onregelmatige plattegrond onder samengesteld geknikt schild-zadeldak met rode geglazuurde pannen gedekt. De overstekende kap rust op schoren. De tegen de oostgevel aangebouwde keuken heeft een vierkant grondplan onder geknikt tentdak dat ook met rode geglazuurde pannen is gedekt. De gevels zijn boven een gepleisterde plint opgetrokken in rode baksteen en versierd met gepleisterde speklagen. De bovenlichten van vensters en deuren zijn grotendeels voorzien van een roedenverdeling. In de zuidgevel vormt een paneeldeur met bovenlicht onder een met rode geglazuurde pannen gedekt afdak de hoofdentree van het huis. Links van de ingang op de begane grond een veranda met wit geschilderde kolommen die de latei onder het muurwerk boven de veranda ondersteunen. De rondboog boven het venster met halfrond bovenlicht in de zijmuur van de veranda is gedecoreerd met witte gepleisterde sierstenen. Op de verdieping een samengesteld kozijn met drie zesruits vensters. In de westgevel een deur tussen vensters onder een grote houten luifel op houten consoles. De luifel is boven de deur met ijzeren stangen aan de gevel bevestigd. Het venster in de geveltop heeft een gedeeld bovenlicht onder rondboog. Het hoog opgaande geveldeel met afgesnoten hoeken van de noordgevel wordt gedekt door een afgewolfd zadeldak. Op de begane grond vensters en glasdeuren met bovenlichten en in de top een venster met halfrond bovenlicht als in de westgevel. De erker met grote vensterruiten rechts van het risaliet heeft een overstekend schilddakje. De kleine getoogde dakkapelletjes in de dakschilden aan de noord-, oost- en westzijde zijn voorzien van negenruits vensters onder rondbogen.

Op de nok van het dak staat een klokketorentje met een sterk overstekende ingesnoerde spits die met rode tuile du Nordpannen is gedekt. De gemetselde schoorsteen op het dak boven de keuken heeft een spits. Het deels gewijzigde interieur bevat nog de oorspronkelijke schouw.

Waardering

Vakantiewoning van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als voorbeeld van een semi-permanent buitenhuis dat een fase vertegenwoordigt in de typologische ontwikkeling van het Twentse buitenhuis van koepel naar permanent woonhuis

- vanwege de eclectische bouwstijl met bijzondere detaillering

- vanwege de redelijke mate van uitwendige gaafheid

- vanwege de bijzondere landschappelijke situering op de Oost Twentse heuvelrug ten noordoosten van Oldenzaal

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaDuivendalweg37587 LRde Lutte

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWoonhuis(K)Woonhuis

vakantiewoning

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
LosserD2857

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Eclecticismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19031903exactvervaardiging
19151915exactverbouwing