Beuningerstraat 24, 7587 LD te de Lutte
Beuningerstraat 26, 7587 LD te de Lutte

Omschrijving

AARDAPPELKELDER op boerenerf ten noorden van De Lutte, ruim teruggerooid van de Beuningerstraat. Een oprijlaan met eiken leidt naar een ruim erf waarop een verbouwde boerderij uit 1887, een nieuw huis en enkele oude en nieuwe schuren staan: al deze objecten zijn voor bescherming van rijkswege niet van belang. De 19e eeuws aardappelkelder is van een zeldzaam type en ligt tegen de noordelijke zijgevel van de cenraal op het erf gelegen schuur. In de kelder worden 's winters aardapppelen voor eigen gebruik bewaard. De aarden vloer is opgehoogd en voorzien van tegels.

Omschrijving

Iets verdiept gelegen aardappelkelder, geheel opgetrokken uit grote blokken Bentheimer zandsteen. Een overluifelde houten deur geeft toegang tot de door een tongewelf overkoepelde kelder met een iets schuin geplaatse achterwand. Voor de houten deur twee keermuurtjes -eveneens van zandsteen- met daarop de luifel. De kelder is aan de buitenzijde geheel bedekt met aarde, gras en mos; alleen bij de entree is zandsteen zichtbaar.

Aardappelkelder van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang vanwege:

- de typologische en bouwtechnische zeldzaamheid