Maartensdijk N 997
Dorpsweg 264, 3738 CN te Maartensdijk

Omschrijving

DIENSTWONING. Evenwijdig aan de Dorpsweg ligt een voormalige koetsierswoning daterend uit de tweede kwart van de 19de eeuw; oorspronkelijk behorend bij het buiten Berkenstein dat in ca.1880 bij het bezit is gevoegd en vervolgens is afgebroken. Het bakstenen, gecementeerde pand is gebouwd op rechthoekige grondslag bestaande uit één bouwlaag onder een met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt afgeplat schilddak. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft vijf traveeën met zesruits schuifvensters, waarvan de middelste risaleert en als dakhuis is doorgetrokken voorzien van een vierruitsvenster. In de rechter zijgevel bevindt zich de dubbele toegangsdeur geflankeerd door omlijste ronde vensters en in de linker zijgevel een keldervenster. De achtergevel is voorzien van twee stalvensters, een deur en een gekoppeld venster.

DIENSTWONING van algemeen belang:

- als karakteristiek onderdeel van de buitenplaats;