Beekbergen C 1338
Hoofdweg 72, 7371 AK te Loenen

Onderdeel 6: WESTELIJK BOUWHUIS.

Omschrijving

De westzijde van het voorplein wordt afgesloten door een bakstenen bouwhuis uit 1791 als identiek pendant van het bouwhuis dat het voorplein aan de oostzijde afsluit. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit anderhalve bouwlaag onder met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt schilddak waarop vier gemetselde schoorstenen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel bestaat uit negen traveeën met centraal de risalerende ingangspartij bekroond door een fronton. De ingangspartij wordt gevormd door een dubbele toegangsdeur met rechthoekig bovenlicht voorzien van een ruitvormige roedenverdeling gevat in een omlijsting van pilasters onder een kroonlijst. In de tweede en achtste travee een getoogde poort met dubbele inrijdeuren en hardstenen stootblokken. De overige traveeën kennen een invulling van meerruits schuifvensters met halve luiken op de begane grond en meerruits draaivensters op de verdieping. De kopse noordgevel heeft drie vensterassen waarin centraal een toegangsdeur met rechthoekige bovenlicht geflankeerd door meerruits vensters met halve luiken en op de verdieping drie meerruits draaivensters.

In het interieur zijn nog paardenstallen en twee tuigkasten aanwezig.

Het WESTELIJK BOUWHUIS is van algemeen belang: