Ambt-Ommen H 7143
het Laar 2, 7731 AV te Ommen

Omschrijving

TUINBANK. Terzijde van het huis aan het voorplein staat een prieelvormige halfronde tuinbank in neo-Pompejaanse/classicistische stijl, een zogenaamd stibadium naar ontwerp van H. Wentzel afkomstig van het huis De Paauw in Wassenaar en sinds 1929 op Het Laar. Het prieel is opgebouwd uit een halfrond natuurstenen basement met vier treden, daarop een natuurstenen borstwering met aan weerszijden een zinken Kariatide en een halronde rij Dorische zuilen, die een houten lijst dragen waarop de dakconstructie rust; voorzijde met een opengewerkt een timpaan met zinken versieringen met gevleugelden. Inwendig een halfronde houten bank en een marmeren vloer.

TUINBANK van algemeen belang:

- vanwege de vormgeving geïnspireerd door de opgravingen in Pompeï;