513549 - De Schaffelaar
Barneveld B 3711
Stationsweg 2, 3771 VH te Barneveld

Omschrijving

BOERDERIJ. Terzijde van de toegangslaan staat een boerderij uit 1869; zie gedenksteen in de noordwestgevel met inscriptie 'J.M.C. v. Zuylen v. Nyevelt 1869'. De op T-vormige plattegrond opgetrokken bakstenen boerderij met gepleisterde plint bestaat uit een voorhuis (woon) en een dwars geplaatst achterhuis (stal) van één bouwlaag en een kapverdieping onder een met riet gedekt samengesteld zadeldak met gesmoorde nokvorsten; aan de voorzijde overstek met houten windveren en bewerkte schoren. De symmetrisch ingedeelde voorgevel van vier vensterassen heeft een excentrisch geplaatste toegangsdeur met bovenlicht en drie zesruits schuifvensters met luiken; onder het linker venster een kelderlicht; op de verdieping een stolpraam met bovenlicht. Stal met in de kopse gevels korfboog deeldeuren en rondboog staldeuren, in de zijgevel (oost) afwisselend stalvenster en mestdeuren.

BOERDERIJ van algemeen belang:

- als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats;