513549 - De Schaffelaar
Barneveld B 2978
Barneveld B 1943
Barneveld B 452
Bij Stationsweg 6, 3771 VH te Barneveld

Omschrijving

STUW, SLUIS EN DUIKER. De waterhuishouding op de buitenplaats wordt onder andere geregeld door deze drie 19de-eeuwse onderdelen, waarvan de stuw en duiker recent (1998) zijn op een harde manier 'gerestaureerd'. De onderdelen zijn van baksteen met natuurstenen hoekblokken.

a. de STUW, ten westen van het huis, bestaat uit twee gespiegelde delen gevormd door een recht middenstuk -waartussen de schuif- en twee gebogen armen;

b. de SLUIS, in de noordwesthoek in de gracht rond de Koeweide, bestaat uit een gemetselde muur met ezelsrug en een schuif in het midden;

c. de DUIKER, in de waterloop aan de westzijde, bestaat uit een gemetselde doorgang met aan weerszijden een gebogen arm met hardstenen afdekplaat.

STUW, SLUIS EN DUIKER van algemeen belang:

- vanwege de doelmatige vormgeving;