513549 - De Schaffelaar
Barneveld B 455
Barneveld B 2978
Barneveld B 456
Barneveld B 2980
Bij Stationsweg 6, 3771 VH te Barneveld

Omschrijving

TUINSIERADEN. De 18de-eeuwse formele aanleg was met een collectie tuinsieraden verrijkt, hiervan zijn enkele beelden en fragmenten over. Een aantal beeldhouwwerken bevindt zich thans elders, doch worden wellicht in de toekomst in het park terug geplaatst.

a. SOKKEL. Aan de voet van de bloemenheuvel staat een Belgisch hardstenen sokkel in Lodewijk XIV stijl; de sokkel diende oorspronkelijk als voetstuk van een Hercules-beeld, waarvan enkele fragmenten bewaard zijn gebleven.

b. STEL SOKKELS. Aan weerszijden van de laan achter het huis staan twee rechthoekige hardstenen sokkels voorzien van een eenvoudige profilering; op de sokkels stonden oorspronkelijk marmeren bustes.

c. STEL TUINVAZEN. In de tuin bij Wesselseweg 11 (tuin van Maatje) staan twee witmarmeren tuinvazen; oorspronkelijk sierden deze de sluis aan de noordzijde van het kasteel.

d. STEL TUINBEELDEN. Op de twee kleine eilandjes in de gracht rond de Koewei staan twee natuurstenen (thans geschilderde) tuinbeelden voorstellende een mannelijk figuur uit de Griekse Oudheid.

TUINSIERADEN van algemeen belang:

- vanwege de ornamentele waarde;