513559 - Mariënwaerdt
Beesd C 592
Marienwaerdt 't Klooster 5, 4153 RR te Beesd

Omschrijving onderdeel 13: SCHUUR.

Evenwijdig aan en direct naast de boerderij 'Nieuwe Bouwing' staat een op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen schuur (XIX) onder een pannen wolfdak (oorspronkelijk riet). De straatgevel heeft een baanderdeur geflankeerd door een negenruits stalen stalvenster en een staldeur; op de verdieping een hooiluik. De achtergevel heeft een baanderdeur geflankeerd door een negenruits stalen stalvenster en op de verdieping twee ronde negenruits vensters. In de zijgevels stalvensters. De schuur komt voor op de kadastrale minuut van omstreeks 1830.

Waardering

De SCHUUR bij de boerderij Nieuwe Bouwing, behorend tot de historische buitenplaats Mariënwaerdt is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- als voorbeeld van een schuur, in plattegrond en opstand, uit de vroege 19de eeuw;