513559 - Mariënwaerdt
Beesd C 518
Marienwaerdt 't Klooster 7, 4153 RR te Beesd

Omschrijving onderdeel 16: BOERDERIJ 'LINGENHOF'.

Nabij het hoofdgebouw ligt de laat 18de-eeuwse T-boerderij 'Lingenhof' met de achtergevel naar de weg gekeerd. De op T-vormige grondslag opgetrokken bakstenen boerderij bestaat uit een voorhuis van één bouwlaag onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt schilddak en een achterhuis (stal) van één bouwlaag met geteerde plint onder een rieten wolfdak. Achter het voorhuis is in de rechter zijgevel een dwarse (keuken) aanbouw onder een rieten zadeldak geplaatst. De zijgevels van het voorhuis en de rechter zijgevel van het achterhuis zijn witgepleisterd.

De asymmetrisch ingedeelde voorgevel heeft vijf vensterassen met rechts een zestienruits opkamervenster en een keldervenster, links daarvan 20-ruits schuifvensters en een excentrisch geplaatste toegangsdeur met meerruits bovenlicht. De rechter zijgevel van het voorhuis heeft een negenruits schuifvenster met keldervenster, in de aanbouw een negenruits schuifvenster naast een deur met drieruits bovenlicht en een negenruits zoldervenster. De linker zijgevel van het voorhuis heeft twee naar binnen klappende twaalfruits vensters. De achtergevel heeft centraal dubbele deeldeuren geflankeerd door stalvensters en staldeuren. De zijgevels van het achterhuis zijn voorzien van stalvensters.

De boerderij staat op de kadastrale minuut van omstreeks 1830.

Waardering

De BOERDERIJ 'LINGENHOF' behorend tot de historische buitenplaats Mariënwaerdt is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- als voorbeeld van een boerderij, in plattegrond en in opstand, uit de late 18de eeuw;