Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
513577
Complexnummer
513559 - Mariënwaerdt
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82897/183
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Beesd C 597
Marienwaerdt Biersteeg 4, 4153 RS te Beesd

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 19: WOONHUIS.

Ten noordwesten van het hoofdgebouw nabij de boerderij 'De Hoge Spijk' ligt een woonhuis uit 1925 (gevelsteen) gebouwd voor de familie Van Verschuer. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken, blokvormige pand bestaat uit twee bouwlagen onder een met gesmoorde verbeterde Hollandse pannen gedekt, afgeknot schilddak met gemetselde hoekschoorstenen. De bakstenen gevels zijn kordonlijst (gemetselde rollaag), de strekken boven de vensters zijn voorzien van harstenen geboortestenen.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een middenrisaliet geflankeerd door drie vensterassen met achtruits draaivensters met luiken. In het risaliet is de toegangsdeur onder een houten luifel gedragen door vier zuilen van de Dorische orde. De houten paneeldeur heeft aan weerszijden smalle hoge ganglichten waarvoor smeedijzeren roosters en op de verdieping drie dicht naast elkaar geplaatste tienruits lichten voor het trapportaal. Tegen de linker zijgevel is een rechthoekige serre gebouwd met achtruits vensters en tienruits tuindeuren. Op de serre bevindt zich een balkon met eenvoudige balustrade waarop dubbele balkondeuren met luiken openen. Rechts van de serre drie achtruits vensters op de begane grond en een dubbel achtruits venster op de verdieping. De rechter zijgevel bevat een toegangsdeur met drieruits bovenlicht geflankeerd door links één en rechts drie smalle staande lichten met een rooster daarvoor. Rechts hiervan bevinden zich twee dubbele tienruits tuindeuren. Op de verdieping twee dubbele achtruits draaivensters met luiken. De symmetrisch ingedeelde achtergevel heeft vier vensterassen van dubbele tienruits tuindeuren met luiken op de begane grond en dubbele achtruits draaivensters met luiken op de verdieping. In het dakschild zijn twee brede dakkapellen geplaatst met twee dubbele zesruits draairamen.

Waardering

Het WOONHUIS behorend tot de historische buitenplaats mariënwaerdt is van algemeen belang:

- wegens de ouderdom;

- wegens de gaaf bewaarde architectonische vormgeving en detaillering uit het begin van de 20ste eeuw;

- als gaaf voorbeeld van een villa uit de twintiger jaren van de 20ste eeuw;

- wegens de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen op de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 513559. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1925
1925
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing