Borsele AH 2315
Dorpsstraat 100, 4451 AC te Heinkenszand

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Landlust).

Het in oorsprong 18de-eeuwse HOOFDGEBOUW (Landlust) is ontstaan uit een herenkamer behorende bij de aanpalende boerderij (zie omschrijving onderdeel 3A). Het op rechthoekige grondslag opgetrokken witgepleisterde huis met donkere plint bestaat uit twee evenwijdige bouwlichamen van één bouwlaag onder twee met gesmoorde Tuile-du-Nord pannen gedekte schilddaken met zakgoot. De westgevel, grenzend aan de boerderij, is ongepleisterd en heeft twee topgevels. Tegen de oostgevel is een 19de-eeuwse uitbouw van twee bouwlagen onder een flauw hellend met gesmoorde pannen gedekt schilddak. De op rechthoekige grondslag opgetrokken uitbouw heeft afgeschuinde hoeken met verdiepte velden en kent verder een horizontale geleding met een waterlijst tussen de bouwlagen en een daklijst. Alle vensters zijn voorzien van hardstenen dorpels. De vier traveeën brede voorgevel (noord) heeft een excentrisch geplaatste toegangsdeur met bovenlicht gevat in een eenvoudige omlijsting en meerruits vensters, waarvan het rechter venster voorzien is van luiken. Voor de deur een hardstenen stoep. In de westgevel bevinden zich twee meerruits venster met (klap)luiken en twee verdiepingsvensters. Haaks op de westgevel, in de gevel van de boerderij, bevindt zich de zij-ingang van het hoofdgebouw bestaande uit een opgeklampte deur met drieruits bovenlicht.

De achtergevel heeft twee meerruits vensters en dubbele tuindeuren. De meerruits vensters in de uitbouw liggen iets verdiept in de gevel en zijn op de begane grond getoogd vormgegeven. In de kopse gevel van de uitbouw bevinden zich dubbele tuindeuren onder een lijst die gedragen wordt door twee gedecoreerde natuurstenen consoles. Aan weerszijden hiervan een wapensteen van de familie Van Citters.

In het INTERIEUR is ondermeer van belang de plavuizenvloeren, de 18de-eeuwse paneeldeuren, de schouw in de keuken met witjes en beschilderde tegels.

Het HOOFDGEBOUW (Landlust) is van algemeen belang:

- vanwege de eenvoudige architectonische vormgeving;