Borsele AH 3855
Borsele AH 4409
Borsele AH 2315
Borsele AH 3816
Bij Dorpsstraat 100, 4451 AC te Heinkenszand

Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG.

Aan de Dorpsweg ligt de buitenplaats met direct aan de weg het hoofdgebouw annex boerderij. Aan de straatzijde staat een rij linden en een taxushaag (herplant). Haaks op de weg loopt een rechte oprijlaan langs het hoofdgebouw naar het koetshuis, alwaar deze een laanbeplanting met platanen heeft. Vanaf het koetshuis leidt een gebogen pad naar het wandelbos. De boerderij heeft een aparte, evenwijdig verlopende toegang (dreef) met een laanbeplanting van walnoten uit circa 1910. Links daarvan ligt een weiland met drinkpoel (vaate) omringd door enkele oude kastanjebomen. Achter het huis en het boerenerf ligt een kleinschalige 19de-eeuwse aanleg in landschapsstijl met een rondgaand slingerpad. Op een kaart uit circa 1850 staat de aanleg weergegeven, zoals deze thans nog aanwezig is, alleen aan de noordzijde is een strook van het parkbos aan bebouwing opgeofferd. Centraal ligt een ronde komvormige vijver en een heuvel met wandelpad rondom. Aan de noordzijde van de kom staan twee oude eiken, waartussen een prieel stond die in 1976 is afgebrand. In het parkbos staan veel oude loofbomen; verspreid over het terrein staan oude taxusbomen. Het parkbos heeft een besloten karakter zonder zichten naar buiten toe. Tegenover het koetshuis ligt een rechthoekige moestuin (thans weiland), oorspronkelijk met tuinmuur van IJsselsteentjes die in 1986 is omgevallen.

De HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG is van algemeen belang:

- vanwege de 19de-eeuwse kleinschalige aanleg in landschapsstijl met komvormige vijver;