Borsele AH 5026
Eendvogelstraat 1 A, 4451 DR te Heinkenszand

Omschrijving onderdeel 5: KOETSHUIS.

Aan de noordkant staat een 19de-eeuws KOETSHUIS, dat thans als kantoor in gebruik is. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken witgepleisterde gebouw met donkere plint bestaat uit anderhalve bouwlaag onder een met gesmoorde Oud-Hollandse pannen gedekt zadeldak met ruim overstek aan de kopse zijden voorzien van windveren. Ter hoogte van de verdieping loopt een cordonlijst. Rondom het koetshuis ligt een bestrating van Ijsselsteentjes.

De voorgevel heeft in de rechterhelft de houten toegangsdeur met halfrond bovenlicht voorzien van spaakroeden geflankeerd door omlijste halfronde vensters, de linkerhelft heeft drie getoogde mezzanino vensters (tweelicht) in getoogde nissen. De kopse gevel (west) wordt geleed door drie geblokte pilasters waartussen twee getoogde dubbele inrijdeuren van diagonale kraaldelen, in de deuren zijn kleine vensters aangebracht. In de top een rondboogvenster met luiken. De achtergevel met twee rondboogvensters en een mezzanino venster.

Het KOETSHUIS is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving in neoclassicistische stijl;