Slochteren S 1866
Hoofdweg 217, 9626 AE te Schildwolde

Omschrijving

DWARSHUISBOERDERIJ (1853, Ambachtelijk-traditionele stijl) bestaande uit een DWARSHUIS, HALS, HOOFDSCHUUR en aangebouwde BIJSCHUUR.

Het één bouwlaag hoge, deels onderkelderde, symmetrische DWARSHUIS op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een basement met gepleisterde blokmotieven en wordt gedekt door een schilddak waarop zwarte Hollandse pannen; twee gemetselde schoorstenen met kap op de nokken; houten kroonlijst. De gevels worden geleed door T- en H-vensters met houten omlijsting en met gepleisterde aanzet- en sluitstenen.

Centraal in de voorgevel (noordwestzijde) bevindt zich de entree met gepleisterde omlijsting bestaande uit twee houten paneeldeuren waarin glas-in-lood met halfrond bovenlicht waarin een gietijzeren leeuw; drie treden hoge hardstenen stoep; links en rechts van de entree de initialen van de opdrachtgevers 'H.S.D. Anno' en `S.J.H. 1853'. Boven de entree een gevelsteen waarin afgebeeld twee jongens met haas en panter en wijnranken. Aan weerszijden van de entree twee H-vensters met glas-in-lood in de bovenlichten en twee zaadvensters.

Aan de noordoostzijde twee H-vensters, twee zaadvensters en twee twee-delige keldervensters met diefijzer.

Aan de achtergevel (zuidoostzijde) is de hals aangebouwd.

Aan de zuidwestzijde een T- en twee H-vensters en twee zaadvensters.

De HALS op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een natuurstenen trasraam en wordt gedekt door een schilddak waarop niet-originele golfplaten; houten kroonlijst.

Aan de noordoostzijde een H-venster, aan de voorzijde van de krimp een zesruits venster onder rollaag en aan de zijkant een niet-origineel zes-delig venster en niet-originele dakkapel.

Aan de achtergevel (zuidoostzijde) is de schuur aangebouwd.

Aan de zuidwestzijde aan de voorzijde van de krimp een H-venster en aan de zijkant een niet-origineel zes-delig venster, een niet-originele deur met getoogd bovenlicht onder rollaag en een niet-originele dakkapel.

De HOOFDSCHUUR op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een schilddak met wolfeind waarop rode Hollandse pannen; niet-originele goot.

Aan de noordoostzijde aan de voorzijde een staand venster en aan de zijkant een opgeklampte houten deur, tien halfronde vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling en een niet-originele deur, alle onder rollaag.

In de achtergevel (zuidoostzijde) getoogde houten staldeuren, twee getoogde achtruits vensters, vier niet-originele vensters en vijf halfronde vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling, alle onder rollaag.

Aan de voorzijde van de zuidwestzijde een rond venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling en aan de zijkant vier halfronde vensters met decoratieve ijzeren roedenverdeling, alle onder rollaag. Aan deze zijde is de bijschuur aangebouwd.

De BIJSCHUUR op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een schilddak met wolfeind waarop rode Friese golfpannen. In de voorgevel (zuidoostzijde) een vierruits vensters en twee openslaande staldeuren. Aan de zuidwestzijde een houten deur.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de luiken, de marmeren schouw in de woonkamer, het houten tongewelf in de hal.

Dwarshuisboerderij met aangebouwde bijschuur van architectuur- en cultuurhistorisch belang:

- als voorbeeld van een dwarshuisboerderij uit 1853 in de provincie Groningen