Slochteren S 1821
Hoofdweg 90, 9628 CR te Siddeburen

Inleiding

Oldambtster BOERDERIJ, gebouwd omstreeks 1890 in een ambachtelijk-traditionele trant met eclectische elementen. Het voorhuis is in de jaren tien of twintig van deze eeuw uitgebreid met een serre. Oorspronkelijk hoorde bij het pand ook nog een stookhut en een kapschuur; deze zijn afgebroken. Toen de boerderij in 1997 in gebruik is genomen als woonhuis met bouwbedrijf, is het pand gerestaureerd en op onderdelen vernieuwd in oorspronkelijke stijl.

De boerderij, die aan de voorzijde een ruime tuin heeft, is beeldbepalend gelegen aan het lint op de hoek van de Hoofdweg met de Damsterweg.

Omschrijving

OLDAMBTSTER BOERDERIJ opgetrokken in een rode baksteen op een trasraam van donkere klinkers. De boerderij heeft aan de westzijde drie en aan de oostzijde twee krimpen. Het wolfdak dat aan de woonzijde gedekt is met een zwarte verbeterde Hollandse pan (oorspronkelijk platte Friese pan) en aan de schuurzijde met een rode verbeterde Hollandse pan (oorspronkelijk oude Hollandse), heeft een kroonlijst en twee gemetselde schoorstenen op de nok. De hoofdschuur heeft geen trasraam. De hoofdentree bevindt zich aan de voorzijde (zuid) van de boerderij in het doorgetrokken middenrisaliet dat eindigt in een gepleisterd fries met kroonlijst waarop een hals met gebogen fronton met schelpmotief en vaas. De entree bestaat uit een met pleisterwerk omlijst portiek met architraaf, gedecoreerd met een kopje en bladmotief; in de zijwanden twee gepleisterde rondboognissen en op de vloer decoratieve tegels; een dubbele paneeldeur met smeedwerk voor de deurvensters onder een getoogd bovenlicht; een gietijzeren stoep, drie treden hoog. Boven de entree bevindt zich een houten balkon met hek van houten balusters, steunend op twee consoles. Voor het balkon openslaande glasdeuren (niet origineel) met halfrond bovenlicht onder een gepleisterde wenkbrauwboog met kuif. Het voorhuis wordt geleed door getoogde T-vensters onder een gepleisterde wenkbrauwboog met kuif; de houten onderdorpels zijn verbonden door een gepleisterde cordonlijst; onder de vensters een gepleisterd, gebouschardeerd rechthoekig vlak. De voorgevel heeft vier T-vensters en vier getoogde zaadvensters, eveneens met wenkbrauwboog en kuif; de westgevel heeft twee T-vensters en de oostgevel heeft er drie en twee getoogde keldervensters, waarvan één met diefijzer. De eerste krimp aan de westzijde heeft twee getoogde T-vensters onder een segmentboog, een paneeldeur met een getoogd tweeruits bovenlicht onder een segmentboog en een serre onder een plat dak. De houten serre heeft een vernieuwd trasraam van klinkers, aan elke zijde twee ramen met vernieuwde glas-in-lood bovenlichten en aan de westzijde een deur met deurlicht. In de tweede krimp bevinden zich twee vensters en een samengesteld venster, alle onder een rollaag. De eerste krimp aan de oostzijde heeft een getoogd H-venster met segmentboog en grote dubbele getoogde ramen (oorspronkelijk schuurdeuren).

De HOOFDSCHUUR heeft aan de oostzijde een muizetandfries en zes halfronde houten (oorspronkelijk zeven ijzeren) tweeruits vensters en een entreepartij (niet origineel); aan de westzijde een muizetandfries, veertien halfronde ijzeren vensters, een getoogd ijzeren achtruits venster en een getoogde vernieuwde opgeklampte deur. In de achtergevel van de schuur bevinden zich een hoge schuifdeur onder een latei (niet origineel), twee houten deuren (waarvan een is dichtgemetseld) onder een halfrond ijzeren bovenlicht met roedenverdeling, drie ijzeren rondboogvensters en vier ijzeren halfronde zaadvensters, alle met roedenverdeling. In de nok een uilebord (niet origineel). In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: in het voorhuis de gang met gestuct plafond met rozet, de dubbele tochtdeuren met halfrond bovenlicht, waarin geëtst glas met florale motieven en de gepleisterde rondboog; in de voorkamers de decoratieve houten vensterbanken met blinden en de twee marmeren schouwen. In de achtergang het stucplafond met rozet.

Oldambtster boerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als representatief voorbeeld van het in de gemeente Slochteren veel voorkomende Oldambtster type boerderij uit het eind van de 19de eeuw

- vanwege de rijke eclectische ornamentiek

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur